Troben a la Xina un nou tipus de dinosaure que va viure fa 190 milions d'anys

És el Yuxisaurus kopchicki, el tireòfor més antic descobert mai al continent asiàtic fins a l'actualitat, del juràssic superior

Recreació del 'Yuxisaurus kopchicki'
Recreació del 'Yuxisaurus kopchicki' / Yu Chen

Un grup científic xinés ha descobert a la regió meridional de Yunnan un nou grup —tàxon, en termes de biologia— de dinosaure cuirassat que va viure fa uns 190 milions d'anys, segons recull aquest dijous l'agència oficial Xinhua.

La investigació, desenvolupada per especialistes de l'Escola de Ciències Biològiques de la Universitat de Yunnan i publicada en la revista eLife, es basa en parts dels fòssils de les calaveres, les extremitats, l'armadura i l'esquelet axial d'aquests dinosaures trobats a la província.

Recreació del 'Yuxisaurus kopchicki'
Recreació del 'Yuxisaurus kopchicki' / eLife

El tàxon identificat s'anomena Yuxisaurus kopchicki i pertany al subordre dels tireòfors, dinosaures ornitisquis que es caracteritzen per ser herbívors cuirassats amb plaques protectores o pues al dors, com una mena d'armadures dèrmiques. La catalogació ha sigut possible gràcies a unes característiques distintives que s'han trobat a la part cranial i postcranial de l'animal. Els fòssils s'han localitzat al terme municipal de la ciutat de Yuxi, situada al centre de la província i que dona nom al nou dinosaure.

Els tireòfors habitaren la Terra durant el jurà`ssic superior, fa aproximadament 150 milions d'anys, però els fòssils del Yuxisaurus kopchicki daten de fa 190 milions d'anys (juràsic inferior). Això converteix el nou tàxon en el dinosaure tireòfor més antic trobat a Àsia fins a l'actualitat, segons el coautor de la investigació Bi Shundong.

També et pot interessar

stats