Troben vius 31 menors atrapats en dues escoles després del sisme a Indonèsia

El govern imposa restriccions a l'ajuda internacional després del tsunami, mentre la xifra de morts pel desastre ha augmentat fins a 1.649.

Un grup de residents esperen a bord d'un avió militar per a l'evacuació a l'aeroport de Palu
Un grup de residents esperen a bord d'un avió militar per a l'evacuació a l'aeroport de Palu / EPA, Efe

Els equips de rescat indonesis han trobat amb vida 31 menors que havien quedat atrapats en dos col·legis una setmana després del terratrémol i el tsunami que va colpejar l'illa de Cèlebes, segons ha informat aquest dissabte l'agència de rescat indonèsia Basarnas.

Els menors van ser rescatats ahir en dos centres de formació professional, 23 d'ells a Sigi, i huit més a Tondo, poblacions situades al sud i al nord de Palu, la capital provincial, ha declarat el portaveu de Basarnas, Yusuf Latif.

El portaveu no ha pogut precisar l'edat dels estudiants, que van quedar aïllats sense cap adult en aquests centres educatius, on solen acudir alumnes entre 15 i 17 anys. "La catàstrofe va ocórrer en divendres, per la qual cosa encara estaven estudiant a les escoles", ha explicat Latif, que ha assegurat que tots els joves ja es troben amb les seues famílies.

L'agència nacional de rescat ha indicat que el govern estendrà el període de recerca a la regió fins a catorze dies després del desastre. Així mateix, les autoritats han elevat aquest dissabte a 1.649 el nombre de morts causats pel terratrémol, el tsunami i les allaus de fang que el van seguir i que han afectat la regió central de Cèlebes, on més de 70.000 persones han hagut de desplaçar-se.

Més de mil persones continuen sepultades sota els enderrocs i el fang, segons estimacions oficials i d'ONG, sobretot al barri de Balaroa de Palu, la ciutat més afectada, i el poble de Petobo, situat a set quilòmetres al sud de la capital provincial.

Restriccions a l'ajuda internacional

Fonts diplomàtiques han indicat que els avions per a transportar assistència humanitària pateixen retards pels estrictes controls, que han limitat l'accés de personal sanitari i de rescat d'altres països. Així mateix, llevat d'uns pocs casos, a les zones més afectades de la província de Cèlebes Central no s'han vist experts forans en la fase crítica de recerca de supervivents.

Cinc dies després del sisme de 7,5 graus, el govern indonesi va anunciar que acceptava l'oferta d'ajuda de 17 països dels 29 que s’havien oferit per a l'enviament d'aeronaus de transport, generadors, tendes de campanya i tractament d'aigua.

En el cas de l'ajuda espanyola, els cooperants de Bombers Units sense Fronteres, que van arribar amb dos gossos per a localitzar persones amb vida sota els enderrocs, han tornat hui a casa després que no els autoritzaren a assistir en les tasques d'assistència.

Els voluntaris i les forces de seguretat sobre el terreny ja han començat a utilitzar equips d'esterilització per a protegir-se de les malalties, mentre que la gran majoria dels cossos són depositats en una fossa comuna al cementeri de Palu, on ja hi ha més de 1.500 cadàvers.

També et pot interessar

stats