Troben un naufragi a Israel que revela el comerç d'Occident després de la conquesta islàmica de Terra Santa

El vaixell, que data del segle VII o VIII dC, evidència que el comerç va persistir amb la resta del Mediterrani malgrat la divisió religiosa, segons la directora de l'excavació

Una vista aèria mostra l'excavació d'un vaixell de càrrega de 25 metres de fa més de 1.200 anys que transportava mercaderies de tot el Mediterranil, en aigues d'Israel Rony Levinson
Vaixell de càrrega de 25 metres de fa més de 1.200 anys que transportava mercaderies de tota la Mediterrània, en aigües d'Israel / Rony Levinson (Reuters)

Investigadors han trobat un antic naufragi, el més gran del seu tipus, enfront de la costa d'Israel que mostra que els comerciants d'Occident encara arribaven a port fins i tot després de la conquesta islàmica de Terra Santa.

El vaixell mercant fet d'avets i nogueres i que transportava contenidors amb delícies de terres llunyanes es va afonar en les aigües poc profundes del que hui és la comunitat costanera israeliana de Ma'agan Michael fa més de mil dos-cents anys.

Va ser al voltant de l'època en què l'imperi bizantí, en gran part cristià, estava perdent el control d'aquesta àrea de la regió mediterrània i el domini islàmic estava estenent-hi l'abast.

El naufragi, que data del segle VII o VIII dC, evidencia que "el comerç va persistir amb la resta del Mediterrani malgrat la divisió religiosa", segons ha dit Deborah Cvikel, arqueòloga nàutica de la Universitat de Haifa i directora de l'excavació.

"Els llibres d'història, en general, ens diuen que el comerç quasi es va detindre. No hi havia comerç internacional al Mediterrani. Teníem principalment embarcacions més xicotetes navegant al llarg de la costa fent cabotatge", ha explicat.

Però això ja no sembla el cas. "Ací tenim un gran naufragi, que creiem que el vaixell original tenia al voltant de 25 metres (82 peus) de llarg, amb càrrega de tot el Mediterrani". Els artefactes en la coberta mostren que el vaixell havia atracat a Xipre, Egipte, Turquia i potser tan lluny com la costa del nord d'Àfrica.

Part del carregament tenia símbols de l'església cristiana bizantina i altres tenien escrits en àrab
Part del carregament tenia símbols de l'església cristiana bizantina i altres tenien escrits en àrab / Reuters

L'excavació té el suport de la Fundació de Ciències d'Israel, la fundació Honor Frost i l'Institut d'Arqueologia Nàutica de la Universitat Texas A&M.

Cementeri de vaixells

La costa d'Israel està atapeïda de vaixells afonats durant mil·lennis. Els naufragis són més accessibles per a estudiar que en altres parts de la Mediterrània perquè la mar ací és poc profunda i el fons arenós conserva els artefactes.

Una tempesta pot moure les arenes i exposar una relíquia, que és el que va succeir amb el nou descobriment a Ma'agan Michael. Dos bussos aficionats van veure un tros de fusta que sobreeixia del fons i van informar les autoritats. Huit temporades d'excavació més tard, l'equip ha mapat gran part de l'esquelet de fusta de 20 metres de llarg i cinc metres d'ample que queda.

Dos bussos aficionats van veure un tros de fusta que sobreeixia del fons i el van informar les autoritats
Dos bussos aficionats van veure un tros de fusta que sobreeixia del fons i el van informar les autoritats / Reuters

Usant aspiradores submarines per a netejar 1,5 metres d'arena, van trobar més de 200 àmfores que encara contenien ingredients de la dieta mediterrània, com salsa de peix, i una varietat d'olives dàtils i figues. Hi havia eines de navegació com cordes i articles personals com pintes de fusta, així com animals, incloses restes d'escarabats i sis rates.

Part del carregament tenia símbols de l'església cristiana bizantina i altres tenien escrits en àrab. Els investigadors esperen trobar una sala per a mostrar el vaixell íntegrament al públic, en cas contrari, el cobriran amb arena i el deixaran en el fons de la mar amb els altres innombrables naufragis.

També et pot interessar

stats