Troben un forat negre fora de la Via Làctia seguint el moviment d'una estrela
L'equip d'astrònoms ha detectat la seua influència en el Gran Núvol de Magallanes, a 160.000 anys llum, sense veure'l directament
Un equip d'astrònoms ha descobert un xicotet forat negre ubicat fora de la Via Làctia a partir del moviment d'una estrela propera. Gràcies al telescopi Very Large Telescope (VLT) de l'Observatori Europeu Austral (ESO, per les sigles angleses) han pogut detectar la seua influència en la trajectòria del cos celeste, un innovador mètode que s'ha utilitzat per primera vegada des de les instal·lacions de l'ESO a Atacama (Xile) per a revelar la presència d'un forat negre extern a la nostra galàxia.
Veus expertes de l'entitat apunten que es podria emprar el mateix procediment per a descobrir forats negres ocults en la Via Làctia i galàxies pròximes. Això ajudaria a entendre sobre com es formen i evolucionen aquests objectes misteriosos.
El forat negre recentment descobert s'ha detectat a NGC 1850, un cúmul de milers d'estreles situat a uns 160.000 anys llum de distància, en el Gran Núvol de Magallanes, una galàxia veïna de la Via Làctia. És aproximadament onze vegades més gran que el nostre Sol, i va ser la seua influència gravitacional en l'estrela de cinc masses solars que l'orbita el que va cridar l'atenció de l'equip científic.
"Observem totes i cadascuna de les estreles d'aquest cúmul i, com Sherlock Holmes quan seguia els passos en fals d'una banda criminal amb la seua lupa, tractem de trobar alguna evidència de la presència de forats negres, encara que sense veure'ls directament". Així ho ha resumit Sara Saracino, investigadora de l'Institut d'Investigació Astrofísica de la Universitat John Moores de Liverpool (el Regne Unit) i directora d'aquest projecte, que serà publicat en la revista Monthly Notices of the Royal Astronomical Society. "El resultat que hem mostrat representaria només un dels criminals buscats, però quan n'has trobat un, estàs en el bon camí de descobrir-ne molts més en diferents cúmuls", afig la científica.
La comunitat astronòmica ja havia detectat prèviament forats negres tan xicotets de "massa estel·lar" en altres galàxies captant la resplendor de rajos X emesa quan engulen matèria, o a partir de les ones gravitacionals generades quan els forats negres xoquen entre si o amb estreles de neutrons. No obstant això, la majoria dels forats negres de massa estel·lar no delaten la seua presència a través de rajos X o ones gravitacionals.