Troben a Egipte 250 sarcòfags intactes de fa més de 2.500 anys

Al jaciment de Saqqara, al sud del Caire, han trobat també 150 estatuetes religioses, instruments musicals, cosmètics i bijuteria

Extraordinària troballa al sud del Caire de 250 sarcòfags intactes i 150 estatuetes de deus i deesses / À Punt NTC

Les excavacions arqueològiques a la necròpoli de Saqqara, al sud del Caire, continuen traient a la llum nombrosos objectes i vestigis de l'Antic Egipte. La seua última troballa ha sigut extraordinària: 250 sarcòfags intactes de vint-i-cinc segles d’antiguitat, alguns dels quals conservaven mòmies en bon estat al seu interior. Així ho ha informat el Ministeri de Turisme i Antiguitats d'Egipte

A més s’ha descobert el conjunt més gran d'estatuetes del jaciment fins ara: unes 150 peces de bronze de diferents grandàries que representen alguns deus i deesses de l’antic Egipte com ara Bastet, Anubis, Osiris, Amunmeen, Isis, Nefertum i Hathor, entre altres. Aquestes peces s’han trobat, intactes, datat en el Període Tardà (724-343 a. C.).

Estatuetes trobades al jaciment arqueològic de Saqqara, al sud del Caire
Estatuetes trobades al jaciment arqueològic de Saqqara, al sud del Caire / Reuters

També s’ha trobat una estàtua sense cap de l'arquitecte Imhotep, que va construir la piràmide de Saqqara, un instrument musical conegut com a sistre i una col·lecció de recipients de bronze utilitzats en rituals per al culte de la deessa Isis.

A més, s’ha desenterrat una col·lecció de cosmètics, inclosos envasos de kohl –que feien servir per a pintar-se els ulls i protegir-los de l’arena del desert– així com polseres i arracades.

Bijuteria trobada al jaciment arqueològic de Saqqara, al sud del Caire
Bijuteria trobada al jaciment arqueològic de Saqqara, al sud del Caire / Reuters

Els taüts de fusta pintats es van trobar intactes als pous funeraris i contenien mòmies, amulets i caixes de fusta. També s’han descobert estàtues de fusta de Neftis i Isis d'època anterior, ambdues amb cares daurades.

Un dels taüts contenia un papir ben conservat escrit en jeroglífics, potser versos del Llibre dels Morts, i ha estat enviat al laboratori del Museu Egipci del Caire perquè l'estudien, segons ha informat Mostafa Waziri, secretari general del Consell Suprem d'Antiguitats.

Sarcòfags trobats al jaciment arqueològic de Saqqara, al sud d'Egipte
Sarcòfags trobats al jaciment arqueològic de Saqqara, al sud d'Egipte / Mohamed Abd El Ghany

Els taüts es traslladaran per a mostrar-los al Gran Museu Egipci en construcció prop de les Grans Piràmides de Gizeh i s'obriran a finals d'aquest any.

Saqqara, al sud de les piràmides de Gizeh, ha proporcionat un flux constant de descobriments arqueològics en els últims anys, ja que la missió que ha fet aquest descobriment ha estat excavant a la zona des del 2018.

També et pot interessar

stats