El Tribunal Suprem del Brasil obri la porta a la llibertat de Lula

Segons la decisió dels jutges, ningú pot començar a complir condemna fins que no s'hagen esgotat tots els recursos.

Fotografia d'arxiu de Lula da Silva. Sebastião Moreira (Efe)
Fotografia d'arxiu de Lula da Silva. Sebastião Moreira (Efe)

El Tribunal Suprem Federal del Brasil ha deixat la porta oberta perquè l'expresident Lula da Silva deixe la presó en els pròxims dies. Els jutges van decidir per un ajustat resultat de sis vots a cinc que ningú pot començar a complir condemna fins que no s'hagen esgotat tots els recursos.

Això suposa que la presó d'una persona condemnada solament en segona instància és inconstitucional. Per tant, aquesta decisió pot portar a alliberar milers de presos.

Es modifica així una jurisprudència establida en 2016, segons la qual un condemnat en segona instància ja podia ingressar en presó, encara amb apel·lacions pendents en dos tribunals superiors més.

En el cas de Lula, en la presó des d'abril de 2018 i condemnat a huit anys, encara hi ha un últim recurs pendent, ja presentat i encara no jutjat en el mateix Tribunal Suprem. 5.000 presos estan en una situació similar a la de l’expresident, amb apel·lacions encara a l'espera d'una resolució.

Segons la decisió, que no valdrà per a delictes violents jutjats en tribunals populars, cadascun dels casos haurà de ser analitzat individualment i una vegada que els advocats de cada reclús demanen una revisió.

També et pot interessar

stats