El Tribunal Internacional de Justícia ordena als Estats Units que paralitze part de les sancions contra l'Iran

El tribunal estableix la lliure exportació de béns relacionats amb necessitats humanitàries com ara medicaments i productes alimentaris.

A l'ONU, el secretari general, António Guterres; el president dels Estats Units, Donald Trump, i la secretària general adjunta d'Afers Polítics de l'ONU, Rosemary DiCarlo
A l'ONU, el secretari general, António Guterres; el president dels Estats Units, Donald Trump, i la secretària general adjunta d'Afers Polítics de l'ONU, Rosemary DiCarlo / Mark Garten (Efe)

El Tribunal Internacional de Justícia (TIJ) ha donat la raó a l'Iran de forma parcial i ha ordenat als Estats Units que paralitze part de les sancions restablides a l'agost per tal d’aïllar econòmicament l'executiu iranià i forçar les companyies estrangeres a tancar els negocis que tenen al país. 

El TIJ ha conclòs: "l'adquisició de material mèdic, medicaments i béns relacionats amb la seguretat de la població civil" per part de l'Iran són drets que estan coberts pel Tractat d'amistat, relacions econòmiques i drets consulars signat en 1995, i que ha sigut la base de la denúncia del país presidit per Hassan Rouhani.

Així, segons el tribunal internacional, els Estats Units tenen l'obligació de paralitzar les sancions relacionades amb la "lliure exportació al territori de l'Iran de béns relacionats amb necessitats humanitàries". Tampoc podran estar inclosos en les sancions de Washington els productes agrícoles i alimentaris ni els serveis necessaris per a la seguretat d'aviació civil. 

El president del tribunal, Abdulqawi Ahmed Yusuf, ha recordat que la decisió del TIJ té un efecte vinculant i crea obligacions legals per a les parts. No obstant això, l'aplicació de la resolució depén dels estats i del Consell de Seguretat de l'ONU, on els Estats Units tenen dret a veto. 

L'acord nuclear de 2015 va imposar límits i inspeccions al programa atòmic de l'Iran a canvi de la retirada de les sancions internacionals. Al mes de maig, els Estats Units es retiraren del pacte a pesar que l'Organisme Internacional de l'Energia Atòmica va confirmar que Teheran l'estava implementant en els termes establits. 

També et pot interessar

stats