El tribunal electoral del Brasil vota a favor d’inhabilitar Bolsonaro

 No podrà presentar cap candidatura política fins al 2030

Imatge d'arxiu del president del Brasil, Jair Bolsonaro
Imatge d'arxiu de l'expresident del Brasil, Jair Bolsonaro / Adriano Machado (Reuters)

El Tribunal Suprem Electoral (TSE) del Brasil ha votat a favor d’inhabilitar políticament durant huit anys l’expresident Jair Bolsonaro per abús de poder i ús fraudulent de recursos públics quan el juliol del 2022 va reunir al Palau de Planalto desenes d’ambaixadors estrangers per a persuadir-los, sense proves, de les deficiències del sistema electoral brasiler i les urnes electròniques. 

Amb el vot favorable de la vicepresidenta del TSE, Cármen Lúcia Antunes, s’ha certificat el futur polític de Bolsonaro. És el quart vot a favor de la inhabilitació exposada pel jutge instructor del cas, Benedito Gonçalves. Fins ara, només ha votat en contra de sancionar l’expresident el jutge Raul Araújo, i ho ha fet argumentant que, malgrat haver difós informació falsa en aquella reunió amb els ambaixadors, a parer seu la falta de Bolsonaro no compleix amb “el requisit de gravetat suficient” per a ser inhabilitat. 

Durant l’explicació del seu vot, la magistrada ha assenyalat que Bolsonaro va faltar al respecte als poders executiu i judicial amb aquella reunió amb què va posar en risc “el procés electoral i la democràcia mateixa amb la consciència de pervertir”. Així mateix, Antunes considera provat que Bolsonaro va utilitzar aquella trobada, no només per a atacar fets que ja havien sigut refutats pel TSE, sinó també per a posar en dubte la legalitat de la candidatura del president Luiz Inácio Lula da Silva, i autopromocionar-se electoralment. 

A més d’aquest cas, que és el més greu, Bolsonaro té pendents quinze processos més en el TSE. Amb aquesta inhabilitació no podrà presentar cap candidatura política fins al 2030. 

Bolsonaro ha afirmat que la decisió és una "punyalada a l'esquena". "Recentment vaig rebre una punyalada en la panxa i ara m'han pegat una punyalada a l'esquena", ha afirmat el líder de la ultradreta al Brasil en una immediata reacció a la decisió del TSE en què ha recordat l'atemptat que va patir en 2018.

En una declaració a la premsa a la ciutat de Belo Horizonte, Bolsonaro ha dit que continuarà treballant "dins de les quatre línies" de la Constitució, cosa que segons ha apuntat, és un esforç que no va ser degudament reconegut. "Hui patisc una inhabilitació, no m'agrada convertir-me en inelegible en la política", ha agregat.

També et pot interessar

stats