Tretze persones mortes i sis ferides en una allau en una festa clandestina al Perú

La policia assegura que perderen la vida per una estampida i alguns testimonis denuncien que els agents hi feren ús de gasos.

Un pèrit de la policia treballa al local en què ha ocorregut l'accident
Un pèrit de la policia treballa al local en què ha ocorregut l'accident / Marlon Flores (Efe)

El Perú continua commocionat per la mort per asfíxia de dotze dones i un home a Lima, la capital, en quedar atrapades en un local nocturn. Les víctimes intentaven fugir de la policia, que va acudir a practicar-hi detencions ja que les festes i reunions estan prohibides per la Covid-19. Les forces de seguretat defenen que han mort en haver-hi una estampida, mentre que alguns testimonis denuncien que els agents hi feren ús de gasos.

Onze de les tretze persones mortes estaven contagiades amb la Covid-19, i a totes se'ls practicarà l'autòpsia aquest dilluns. A més, quinze de les vint-i-dos que foren detingudes pels agents de policia en el mateix lloc també estan infectades, segons les proves que van passar aquest diumenge.

Les persones arrestades passaran una quarantena a la Vila Panamericana, el complex dels Jocs Panamericans de Lima 2019 que s'ha convertit des d'abril en el centre més gran d'aïllament per a casos de la Covid-19 al Perú. "Ara mateix poden contagiar altres persones. És perillós que estiguen solts o amb altres persones en un mateix calabós", ha precisat el director de la Direcció de Xarxes Integrades de Salut (Diris) de Lima Nord, Claudio Ramírez.

La pandèmia de coronavirus ha fet que el Perú decrete el toc de queda des de les deu de la nit. Està prohibida qualsevol reunió o festa, però en el club nocturn de Lima en què va ocórrer la tragèdia hi havia congregades més d'un centenar de persones. El veïnat va avisar la policia i en veure arribar els agents, els assistents van intentar escapar per l'única porta d'accés, on es van amuntonar i quedaren atrapats entre l'entrada i una escala del local.

El Ministeri de l'Interior ha assegurat que la policia no va utilitzar ni armes de foc ni gasos lacrimògens, una versió que desmenteixen alguns testimonis. El ministre, Jorge Montoya, va negar aquest diumenge que els policies de l'operatiu tancaren la porta per a evitar que s'escaparen els assistents sense ser detinguts i va recordar que tres policies van resultar ferits en quedar també atrapats amb la resta de persones. Segons ha detallat el responsable policial, l'allau es va produir quan els agents organitzaven l'eixida primer de les dones, "però en aquell moment van voler eixir els homes i va ser llavors que es va produir l'estampida i s'esclafen els uns als altres".

El resultat final, tretze persones mortes, de les quals dotze són ones. A més, la policia ha detingut 22 persones per botar-se el toc de queda, una de les mesures que ha decretat el govern peruà per a evitar les celebracions i reunions en un país que ocupa el sisé lloc de la llista de nacions amb més casos d'infectats per coronavirus en el món i el segon de Llatinoamèrica. Registra més de 585.000 contagiats i amb quasi 27.500 decessos està a punt d'aconseguir la taxa més elevada de mortalitat del món.

També et pot interessar

stats