Tres morts en un atemptat a Bèlgica

Un delinqüent menor radicalitzat com islamista a la presó mata dues dones policies i un estudiant abans de ser abatut per la policia

L'home que ha mort 3 persones a Lieja (Bèlgica), moments després de matar-lo a trets la policia belga
L'home que ha mort 3 persones a Lieja (Bèlgica), moments després de matar-lo a trets la policia belga / Reuters (Isabelle Frères)

"L'objectiu era la policia, atacar la institució i l'estat de Bèlgica''. És l'expressió contundent del cap de la policia de Lieja, Christian Beaupère, per explicar la mort a tirs de dues agents, dues dones de qui ha dit que han sigut "executades" per Benjamin Herman, un delinqüent menor que ahir mateix va eixir de la presó.

A les 10.30 hores l'assassí ha apunyalat les dues agents per l'esquena, els ha agafat les pistoles i a continuació els ha disparat a boca de canó. Una tenia 45 anys, amb un fill de 25 anys. L'altra, de 53, era viuda i deixa dos bessons de 13 anys.

Herman ha fugit del lloc on ha mort les dues policies i en el camí ha disparat a un estudiant de magisteri de 22 anys que estava en el seient de la dreta del conductor d'un turisme aparcat. També ha mort.

La fugida l'ha dut a un liceu d'ensenyament mitjà, on ha pres com a ostatges dues treballadores del centre. Han evacuat l'institut i l'han envoltat desenes d'agents de la policia a qui Herman s'ha enfrontat a tirs, fins que finalment l'han mort. Abans de caure, havia ferit de bala 4 agents, un d'ells greu.

Des del primer moment, els mitjans de comunicació belgues han assenyalat la pista del terrorisme i, de fet, la fiscalia l'investiga com a tal. 'La Libre Belgique' informava que, abans de morir, Herman havia cridat "Al·lahu Akbar" ("Déu és gran", en àrab), fet que el cap de policia ha preferit no comentar. També s'ha sabut que Herman estava en una llista de radicals islamistes. Fins i tot creuen que es va convertir a l'islam mentre estava empresonat, qüestió que ja ha alçat certa polèmica a Bèlgica, primer sobre el control dels elements radicals i en segon lloc pel fet que les presons poden estar convertint-se en escoles de terrorisme.

En tot cas el nivell d'alerta no l'han elevat a Bèlgica, perquè la policia no creu que hi haja més atemptats. Lieja és la tercera ciutat de Bèlgica, i la primera de majoria francòfona, i ja va ser l'escenari d'un altre fet similar el 2011 quan un home, sense relació amb el terrorisme, matà 4 persones i en va ferir 100 a trets abans de disparar-se ell mateix. D'altra banda, cèl·lules de jihadistes radicats a Bèlgica participaren en els atemptats de París del 2015, amb 130 morts, i en els de Brussel·les, l'any següent, amb 32 víctimes mortals.

També et pot interessar

stats