Tres missions internacionals entren en l’òrbita de Mart amb dies de distància a la conquista del planeta roig

Els Estats Units, la Xina i els Emirats Àrabs han accelerat l’exploració del planeta roig aprofitant la menor distància amb la Terra.

Un ciutadà dels Emirats Àrabs Units celebra a Dubai l'entrada en l'òrbita marciana de la missió àrab
Un ciutadà dels Emirats Àrabs Units celebra a Dubai l'entrada en l'òrbita marciana de la missió àrab / Christopher Pike (Reuters)

La sonda Perseverance de l’agència espacial estatunidenca ja ha entrat en l’òrbita de Mart i està preparada per a aterrar aquest dijous, segons ha informat la NASA. És la tercera missió internacional que arriba al planeta roig en una setmana, després que ho va fer la sonda Hope dels Emirats Àrabs Units el 9 de febrer, i un dia després la xinesa Tianwen-1.

Febrer s’ha convertit en un mes clau en l’exploració del planeta més pròxima a la Terra. I l’explicació cal buscar-la tant en les ambicions geoestratègiques i la cerca de coneixement de les potències mundials, com en proximitat entre els planetes. Al juliol la Terra es va alinear amb Mart, cosa que va propiciar la ruta més curta entre les dues esferes en els pròxims dos anys, una circumstància que les missions han aprofitat per a llançar, amb dies de diferència, les seues naus, amb projectes ben diferents.

Sonda Perseverence (EUA)

La sonda nord-americana té previst aterrar aquest dijous en el cràter Jezero de Mart un vehicle robòtic de sis rodes, de la mida d’una camioneta, que examinarà la superfície a la recerca de restes de vida microscòpica, present o passada, i informació clau per a una futura missió tripulada. Si tot ix bé, serà el nové aterratge de la NASA al planeta.

El vehicle transporta l’helicòpter Ingenuity Mars, amb què es pretén fer el primer vol amb control remot en un altre astre. S’aprofitarà la versatilitat que dona el mitjà per a aconseguir imatges i vídeos que proporcionen un coneixement més acurat de la superfície marciana

Sonda Tianwen-1 (Xina)

La sonda xinesa Tianwen-1 va entrar a l’òrbita de Mart el passat dimecres 10 de febrer, després de sis mesos i mig de viatge, en la primera missió del gegant asiàtic al planeta. L’Administració Nacional de l’Espai de la Xina (CNSA) vol aterrar un vehicle explorador, una fita que només han aconseguit abans els EUA i l’antiga Unió Soviètica. És la primera missió del món que inclou el viatge, l’entrada en òrbita i el descens en una mateixa missió. L’agència espacial xinesa vol fer l’aterratge al maig en la planícia Utopia, una regió de l’hemisferi nord on s’estima que hi ha aigua congelada sota la superfície i que pretén explorar durant tres mesos.

Sonda Hope (Emirats Àrabs Units)

La primera missió dels Emirats Àrabs Units (EAU) va guanyar la carrera espacial de febrer a Mart, ja que van ser els primers a col·locar una sonda a l’òrbita del planeta el 2021, un dia abans que l’agència espacial xinesa. La sonda Hope, estudiarà el clima i l’atmosfera del planeta durant un any marcià (687 dies). La investigació és inèdita i pretén millorar la comprensió de per què el planeta va perdre gran part del seu aire i, amb aquest, també gran part de la seua aigua.

Amb només 9,8 milions d’habitants, però importants reserves petrolieres, els Emirats Àrabs s’han convertit en el primer país del món àrab en aconseguir col·locar una sonda en l’òrbita de Mart, i en un dels pocs del món, juntament amb els Estats Units, Rússia, la Unió Europea, l’Índia i la Xina. Una maniobra propagandística, que coincideix amb el 50 aniversari del país, però al darrere de la qual també subjau l’objectiu de l’emirat d’adquirir nous coneixements científics que l’allunyen de la dependència del petroli.

D'esquerra a dreta: la sonda xinesa Tianwen-1 a Mart, la primera imatge captada per la missió dels emirats, i recreació del vehicle que farà aterrar la NASA (Reuters)

També et pot interessar

stats