Tres figures humanes i un porc pintats fa 51.200 anys en una illa d'Indonèsia: l’art narratiu més antic

La pintura està en una cova i s’ha datat emprant una nova tècnica

Imatge de la pintura d'almenys 51.200 anys en la cova de Lean Karampuang, l'illa de Sulawesi (Indonèsia)
Imatge de la pintura d'almenys 51.200 anys en la cova de Lean Karampuang, l'illa de Sulawesi (Indonèsia) / Brin (Reuters)

La representació de tres figures humanes interactuant amb un porc salvatge és la pintura rupestre figurativa més antiga del món. Les imatges, pintades fa almenys 51.200 anys, estan en una cova a l'illa indonèsia de Sulawesi. El descobriment l'ha fet un equip de científics d'Austràlia i Indonèsia gràcies a una nova tècnica de datació que ha revelat que les pintures d'esta illa —que estan entre les més antigues del món— tenen almenys 5.700 anys més del que s'estimava inicialment.

La troballa, que s’ha publicat este dimecres en la revista Nature, confirma que els humans empraren molt abans del que es pensava la representació de figures humanes i animals i d'escenes compostes.

Art rupestre a les coves de Sulawesi

Les pintures rupestres de les coves càrstiques de l'illa de Sulawesi —o illa de Cèlebes— són l'evidència de la presència humana a les illes oceàniques entre Àsia i Austràlia-Nova Guinea, i es troben entre les mostres d'art rupestre figuratiu més antigues del món. El 2014, un equip de científics d'Austràlia i Indonèsia va descobrir que les pintures trobades en set coves del sud-oest de Sulawesi tenien entre 39.900 i 17.400 anys d'antiguitat, però que fins i tot podrien ser més antigues.

L'any 2020, un altre equip d'australians va anunciar que havien trobat una escena de caça en les coves de l'illa que tenia 43.900 anys i, un any després, descobriren el dibuix d'un porc berrugós pintat en unes coves a la regió de Maros-Pangkep. La pintura tenia 45.500 anys i era, per tant, l'art rupestre figuratiu més antic del món. Ara, una nova datació més precisa i amb noves tècniques ha revelat que estes pintures són diversos milers d'anys més antigues.

Nova tècnica de datació

Per a dur a terme l'estudi, l'equip ha emprat un mètode de datació alternatiu conegut com a imatges de sèries d'urani per ablació làser (sèries LA-U) per a tornar a avaluar algunes de les pintures rupestres de la regió de Maros-Pangkep, al sud de Sulawesi. El mètode empra un làser acoblat a un espectròmetre de masses per a analitzar mostres de carbonat càlcic amb detall i calcular-ne l'edat amb més precisió.

Esta nova tècnica ha permés estimar que l’escena de caça que prèviament s’havia datat en almenys 43.900 anys, en té, com a mínim, uns 48.000. És a dir, almenys uns 4.000 anys més del que es pensava.

Pel que fa a la pintura que representa tres figures humanes interactuant amb un porc, s’ha descobert es va dibuixar fa almenys 51.200 anys, fet que la converteix en l'obra d'art rupestre figuratiu més antiga coneguda fins a la data i en l'escena narrativa més antiga.

Per als autors, les conclusions d'este estudi posen en dubte que la representació de figures d'aspecte humà i l'ús de la composició narrativa —és a dir, escenes— per a transmetre significat en l'art no es van fer relativament comuns fins a finals del plistocé tardà —fa entre 14.000 i 11.000 anys— com s'ha defensat fins ara.

També et pot interessar

stats