Es trenca el govern dels Països Baixos per diferències sobre el control del sistema d'asil

Mark Rutte hauria exigit als socis restringir la reagrupació dels familiars directes dels refugiats de guerra

Imatge d'arxiu de la presentació de l'executiu de Països Baixos
Imatge d'arxiu de la presentació de l'executiu dels Països Baixos / Reuters
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
07 de juliol 2073 - 21:02 Actualitzat: 07 de juliol 2023 - 21:48

La coalició de centredreta que ha governat els Països Baixos s’ha trencat aquest divendres per diferències sobre la reforma del sistema de l'asil, després que el primer ministre, Mark Rutte, ha exigit als seus socis restringir la reagrupació dels familiars directes dels refugiats de guerra, tal com assegura la premsa local.

Els quatre partits que conformen el govern han estat en desacord durant mesos sobre com gestionar l'afluència de refugiats, però la situació es va tibar dimecres, quan Rutte va posar damunt de la taula limitar a 200 els familiars de refugiats reagrupats al mes i un període d'espera de dos anys abans que puguen viatjar als Països Baixos.

La proposta l'han considerada inviable els progressistes D66, però sobretot la Unió Cristiana (CU), un soci per al qual el respecte a la família és una línia roja.

Els Països Baixos fa mesos que intenten aconseguir un acord sobre com reformar el seu sistema d'asil, però suspendre el dret a reunificar pares, fills i parella ja va ser un cas inacceptable per a D66 i CU en les negociacions de la coalició el 2021, i Rutte va tornar a posar el mateix punt damunt de la taula aquesta setmana.

Els de Rutte volien distingir entre refugiats amenaçats personalment i permanentment (per motius polítics, religiosos o d'orientació sexual) i aquells que fugen del seu país per un conflicte armat “temporal”, sobre els quals s'assumeix que marxaran quan acabe la guerra al seu país. Aquest segon grup tindria més difícil reagrupar la seua família perquè el VVD de Rutte vol permetre només 200 familiars reagrupats per refugiat al mes i hi haurà un període d'espera de dos anys abans que puguen viatjar als Països Baixos.

Tercer equip de govern que no esgota la legislatura

Aquesta coalició va arribar al govern el 10 de gener del 2022, per la qual cosa ha governat a penes un any i 178 dies. Es converteix en el tercer gabinet liderat per Rutte que no esgota la legislatura i es pot veure abocat a un avançament electoral. Això ja va passar el 2012, en el govern amb l'ultradretà Geert Wilders, i el 2021, en coalició amb els mateixos partits amb què va governar fins ara. 

Rutte només va acabar una de les quatre legislatures que va liderar des que va arribar per primera vegada al govern el 2010 i va ser la coalició amb els socialdemòcrates PvdA entre el 2012 i el 2017.

També et pot interessar

stats