Tornen els enfrontaments als carrers de Hong Kong la nit de Nadal

Centenars de manifestants es congreguen en centres comercials i alguns llancen còctels Molotov contra una comissaria i una estació de metro.

Els manifestants s'han congregat en els centres comercials, on també han acudit nombrosos agents antidisturbis
Els manifestants s'han congregat en els centres comercials, on també han acudit nombrosos agents antidisturbis / Tyrone Siu (Reuters)

La nit de Nadal ha estat marcada per nous enfrontaments entre la policia i els manifestants als carrers de Hong Kong, que ha tornat a presenciar un intercanvi de còctels Molotov i llandes de gas lacrimogen. Centenars de manifestants s'han congregat en diversos centres comercials, on també han acudit nombrosos agents antidisturbis. 

Durant aquesta passada nit s'han registrat arrestos de manifestants i incidents com el d'un jove que ha saltat des del primer pis d'un centre comercial per a fugir dels policies. Les forces de seguretat han hagut de dur a terme una operació per a dispersar i detindre els manifestants que tallaven el carrer Nathan, la principal avinguda de Kowloon, amb barricades improvisades.

Segons la policia, alguns dels manifestants han llançat còctels Molotov contra la comissaria de Tsim Sha Tsui i han calat foc a una entrada de l'estació de metro de Mong Kok. Aquesta parada de metro i la de la Tsim Sha Tsui han tancat, a pesar que és habitual que durant la nit de la Nadal els metros operen tota la nit. Alguns manifestants radicals també han rebentat els vidres d'una sucursal del banc HSBC i han provocat un incendi a l'entrada.

El govern qualifica els incidents d'“intolerables”

El govern ha emés un comunicat en el qual ha lamentat que els actes dels manifestants “han pertorbat greument l'orde social, han afectat l'ambient festiu i han impedit a altres persones gaudir de les festes”, fets que han qualificat d'“intolerables”.

Així mateix, l'executiu ha criticat la presència de banderes independentistes hongkongueses en les protestes d'anit, i ha recordat que promoure la secessió de l'excolonia britànica –que pertany a la Xina però manté certes autonomies fins a 2047– és “anticonstitucional”.

Aquestes protestes formen part d'un moviment que busca una millora dels mecanismes democràtics de Hong Kong i una oposició a l'autoritarisme de Pequín. No obstant això, alguns manifestants han optat per tàctiques més radicals que la protesta pacífica i els enfrontaments violents amb la policia han sigut habituals. 

També et pot interessar

stats