Theresa May tira avant el seu pla per a "suavitzar" el Brexit

Es contempla la creació d'una àrea de lliure comerç de béns entre el Regne Unit i la UE.

La primera ministra del Regne Unit, Theresa May, durant la trobada amb el seu equip de govern
La primera ministra del Regne Unit, Theresa May, durant la trobada amb el seu equip de govern / Reuters

La primera ministra del Regne Unit, Theresa May, ha obtingut el suport del seu govern al pla de negociacions amb la Unió Europea per al Brexit. En el centre de la proposta hi ha la creació d'una àrea de lliure comerç per a béns industrials i agrícoles, una vegada el país haja abandonat la Unió. Els analistes han definit aquest plantejament com "la tercera via" per al Brexit, o el Brexit "suavitzat". 

Després de més de deu hores de conclave, les dues faccions del govern britànic han acordat "una posició col·lectiva per al futur de les negociacions", que han definit com a "més desenvolupada i exhaustiva per als llaços econòmics", segons el comunicat oficial. Per a l'executiu britànic, "açò evitarà friccions en la frontera, protegirà els treballs i el manteniment i garantirà que ambdues parts complisquen els compromisos amb Irlanda del Nord i Irlanda en el marc de la relació general futura". El comunicat oficial del govern anglés ha recalcat que Regne Unit abandonarà la UE el 29 de març de 2019.

Un llibre blanc per al Brexit 

Només unes hores després de tancar l'acord amb els seus, Theresa May ha començat aquest dissabte els contactes amb els conservadors. El cap de disciplina del Partit Conservador ha rebut diversos parlamentaris a Downing Street i May intervindrà diumenge davant dels tories en la Cambra dels Comuns. Per a dijous s'espera que l'executiu remeta a la Comissió Europea un llibre blanc amb la proposta per a la futura relació bilateral, que inclourà el pacte aconseguit divendres. 

El negociador en cap de la Unió Europea per a l'eixida de Regne Unit del bloc comunitari, Michel Barnier, ha aplaudit la reunió i ha dit que espera la publicació del llibre blanc. "Sospesarem les propostes per a veure si s'hi pot treballar i si són realistes, tenint en compte les línies del Consell d'Europa", ha indicat en un missatge en Twitter, on ha confirmat que les pròximes negociacions tindran lloc el 16 de juliol.

Diversos diputats conservadors euroescèptics han qüestionat el pla, mentre que de moment no s'hi ha pronunciat la poderosa minoria de ministres favorables a un Brexit complet, entre ells el titular d'afers estrangers, Boris Johnson. Tant els laboristes, principal partit de l'oposició, com la primera ministra del Govern Escocés, Nicola Sturgeon, han dubtat que May puga mantindre la unitat de la seua formació política i no descarten que el pla puga ser rebutjat per Brussel·les. 

També et pot interessar

stats