Theresa May superarà la moció de censura amb tota probabilitat

Des de la Unió Europea s'acceleraran els treballs de preparació d'un possible Brexit sense acord.

Theresa May a l'eixida de la seua residència al 10 de Downing street
Theresa May a l'eixida de la seua residència al 10 de Downing street / Neil Hall

Al Parlament britànic tot fa pensar que és molt probable que la primera ministra Theresa May supere aquesta vesprada la moció de censura presentada pels laboristes, després que el Parlament britànic haja rebutjat l’acord del Brexit sobre l’eixida del Regne Unit de la Unió Europea.

May podrà superar aquesta moció gràcies al suport del Partit Unionista Democràtic, d’Irlanda del Nord, i del sector més crític del seu partit, que anit va votar no al pla del Brexit. En cas que finalment aconseguisca els vots necessaris, la mandatària britànica tindrà fins dilluns per a proposar un pla alternatiu. 

Per la seua banda, el negociador europeu per al Brexit, Michel Barnier, ha afirmat que "la prioritat absoluta" de la Unió Europea en les pròximes setmanes serà aconseguir l'eixida ordenada del Regne Unit, però ha matisat que a deu setmanes del 29 de març, data fixada per a l'eixida del país, "el risc de "no-acord" mai havia sigut tan elevat". Per aquesta raó, ha explicat que acceleraran els treballs de preparació d'aquest escenari, que la Comissió, els estats membres i l'Eurocambra ja fa alguns mesos que contemplen. I ha afegit que aquestes tasques es faran "en col·laboració amb tots els estats socis, que podrien ser obligats en breu a adoptar mesures urgents contra aquest escenari".

El president del Parlament Europeu, Antonio Tajani, ha dit que la Unió Europea ha d'abordar la perspectica d'un "Brexit sense acord", amb la mirada posada en protegir els drets dels ciutadans europeus que viuen al Regne Unit, i els dels britànics que viuen en la resta de la Unió Europea, "que seran les primeres víctimes d'una eixida desordenada", ha sentenciat. Tot i això, Tajani ha indicat que cal esperar a veure quin serà el següent pas que fa el Parlament britànic per a trobar una solució "al més aviat possible".

La Cambra dels Comuns va rebujar ahir per 432 vots en contra i 202 a favor l'acord per a l'eixida del Regne Unit que s'havia consensuat entre Londres i Brussel·les, tot i les garanties que va oferir la Unió Europea sobre la solució de salvaguarda per a la frontera entre les dues Irlandes, que buscava facilitar que el Parlament britànic aprovara aquest acord.

També et pot interessar

stats