Theresa May està disposada a considerar l’ampliació del període transitori del Brexit

La falta d’acord entre la Unió Europea i el Regne Unit podria ajornar un any, fins al 2021, la data de l’eixida definitiva.

Theresa May arriba a la cimera europea que se celebra a Brussel·les
Theresa May arriba a la cimera europea que se celebra a Brussel·les / Stephanie Lecocq (Efe)

La primera ministra britànica, Theresa May, està ‘‘disposada a considerar’’ l’ampliació fins a 2021 del període transitori que s’obrirà després del Brexit per a poder prolongar les negociacions amb la Unió Europea. May va mostrar aquesta disposició dimecres durant la cimera europea que se celebra a Brussel·les, on la Unió Europea i el Regne Unit han adoptat un to més conciliador que en trobades anteriors encara que no s’han constatat els avanços necessaris per arribar a un acord.

El to de la cimera de dimecres contrasta amb les dures declaracions del president del Consell Europeu, Donald Tusk, qui va dir dimarts que l’escenari d’un Brexit sense acord era ‘‘més probable que mai’’, i amb la topada entre britànics i comunitaris en la cimera informal de Salzburg celebrada el setembre passat, on els 27 van rebutjar l’anomenat pla de Chequers sobre cooperació econòmica que encapçalava Theresa May.

L’obstacle principal en les negociacions de les pròximes setmanes continuarà sent la qüestió irlandesa, ja que els dos blocs volen evitar una frontera física entre Irlanda del Nord i la República d’Irlanda, però no es posen d’acord sobre com fer-ho. May va ver referència dimecres al mecanisme de contingència que s’està negociant per evitar una frontera estricta entre Irlanda del Nord i la República d’Irlanda, però no va posar noves propostes sobre la taula.

Segons el calendari establit fins ara, el període transitori del Brexit duraria des de l’eixida del Regne Unit, el 29 de març de 2019, fins el 31 de desembre de 2020. Les previsions inicials preveien que l’acord sobre els termes de l’eixida estiguera tancat a l’octubre per a permetre que el text es confirmara pels parlaments nacionals, incloent-hi el britànic, i l’eurocambra abans de l’inici del període de transició. La proposta de May d’ampliar el termini de les negociacions ampliaria el període de transició fins a finals de 2021. Aquesta perspectiva genera rebuig per part de l’ala més dura del partit de May per tractar-se d’una etapa en la qual el Regne Unit seguiria subjecte a les normatives europees sense tindre vot en les decisions de l’àmbit continental.

Les negociacions per a forjar un acord d’eixida continuaran en les pròximes setmanes. Els líders dels 27 països que romandran a la Unió Europa descarten per ara que es convoque una cimera extraordinària a novembre per la manca de progrés en les negociacions.

També et pot interessar

stats