Tercera nit de protestes violentes a Minneapolis per la mort de George Floyd

Les manifestacions contra el racisme i l’abús policial augmenten després que el fiscal anuncie que no té intenció d’imputar càrrecs a l’agent responsable.

Imatge de portada: Incendi d’una seu policial, aquest dijous a Minneapolis

Milers de persones han participat en la tercera nit consecutiva de protestes contra el racisme i l’abús policial a Minneapolis, als Estats Units, per la mort de d’un home afroamericà, George Floyd, a mans de la policia. La violència al carrer ha augmentat després que el fiscal Mike Freeman anunciara aquest dijous que no té intenció, de moment, d’imputar càrrecs a Derek Chauvin ni de detindre’l. Chauvin, és l’agent responsable de la mort de Floyd quan n’estava sota la custòdia i sense oposar-hi resistència.

A poqueta nit, els saquejos i incendis han proliferat en diversos punts de la ciutat, mentre milers de persones s’han aplegat al voltant de la comissaria de policia del tercer districte, que s’ha convertit en un símbol de la protesta per la mort de Floyd, segons el periòdic local Star Tribune. En un moment donat, un grup de manifestants ha calat foc a la comissaria i, fins i tot, han tirat focs artificials.

En un missatge en Twitter, l’alcaldia de Minneapolis ha demanat als manifestants que es retiraren de la zona per si explotava l’edifici, dins del qual podia haver-hi material explosiu. El governador de Minnesota, el demòcrata Tim Walz, ha activat la Guàrdia Nacional, que ha desplegat mig miler de soldats a la ciutat. És la primera vegada en 34 anys que l’Estat activa aquest cos militar per protestes. “Hem activat més de 500 soldats a Saint Paul, Minneapolis i les comunitats pròximes. La nostra missió és protegir la vida, preservar la propietat i el dret a la manifestació pacífica”, ha publicat el cos en el compte de Twitter.

Floyd, de quaranta anys, va morir la nit de dilluns després de detindre’l per la sospita d’haver intentat usar un bitllet fals de 20 dòlars en un supermercat. En vídeos gravats per altres persones, apareix Chauvin amb el genoll damunt del coll de l’home durant minuts. “Per favor, per favor, per favor, no puc respirar. Per favor”, se sent dir a Floyd, mentre es queda sense aire. El “no puc respirar” de Floyd s’ha convertit, precisament, en el crit de la protesta que torna a posar en evidència la violència policial contra les persones afroamericanes als Estats Units.

Nova York se suma a les protestes, que acaben amb cinc detencions

Un centenar de persones s’han sumat a les protestes a Nova York, contra un incident que la ciutadania ha comparat amb el d’Eric Garner, un ciutadà afroamericà que va morir al 2014 estrangulat per un policia. Durant la protesta, diversos manifestants han llançat botelles i hi ha hagut forcejaments amb la policia, que ha detingut almenys cinc persones.

El grup, amb mascaretes i guants per a protegir-se de la Covid-19, s’ha citat a la icònica Union Square, a Manhattan, i portaven cartells amb missatges de rebuig, amb la vigilància de desenes de policies. El moviment de protesta ha recorregut durant hores diversos carrers de la ciutat cridant “no puc respirar” i exigint justícia per a Floyd.

També et pot interessar

stats