Tensió a la frontera entre Veneçuela i Colòmbia per l'entrada de l'ajuda humanitària

L'oposició parla de 14 morts mentre que el govern de Maduro assenyala que hi ha 285 ferits.

Tensió a la frontera entre Veneçuela i Colòmbia per l\'entrada de l\'ajuda humanitària
Tensió a la frontera entre Veneçuela i Colòmbia per l'entrada de l'ajuda humanitària

Aquest dissabte era el dia assenyalat per Juan Guiadó, el líder opositor veneçolà, per a passar l’ajuda humanitària des de la ciutat colombiana de Cúcuta. El matí i les primeres hores de la vesprada van ser més tranquil·les del que es podia esperar però no hi ha constància que l’ajuda haja entrat a Veneçuela.

La policia ha impedit el pas pel pont de Tienditas, que uneix Cúcuta amb Ureña, dels primers camions que han eixit cap a Veneçuela, i ha dispersat amb gas lacrimogen les persones que acompanyaven a peu els camions. 

Guaidó ha insistit a responsabilitzar Maduro si hi ha violència. Ha fet una intervenció pública des de Cútuta i ha reiterat la crida a l'exèrcit bolivarià perquè abandone Maduro i se'n passe “a la part correcta de la història”, ha dit.

El líder opositor està des d’anit a Cúcuta. Ha insinuat que militars chavistes l’han ajudat a eixir de Veneçuela. Aquest matí s’ha reunit a Cúcuta amb els presidents de Colòmbia, Xile i el Paraguai, i amb el secretari general de l’Organització d'Estats Americans, que hi ha anat per a donar suport a l’operació d’enviament d’ajuda humanitària. 

Maduro trenca relacions amb Colòmbia 

I lluny de la frontera, a Caracas, s’han manifestat milers de partidaris de Maduro. El líder chavista ha responsabilitzat, una vegada més, el president nord-americà Donald Trump, d’estar darrere dels moviments opositors. També, a Caracas hi ha hagut una concentració de seguidors de Guaidó, molt menys nombrosa que la que ha donat suport a Maduro.

D’una altra banda, Nicolás Maduro ha anunciat el trencament de tot tipus de relacions, polítiques i diplomàtiques, amb Colòmbia. Ha donat als funcionaris d’eixe país 24 hores per a eixir de Veneçuela.

També et pot interessar