Tensió extrema a la frontera entre Polònia i Bielorússia

La crisi s’ha estés a altres països, com ara Lituània, que també ha reforçat la frontera amb soldats

Tensió extrema a la frontera entre Polònia i Bielorússia / À Punt NTC

El conflicte a la frontera entre Polònia i Bielorússia, amb les persones migrants com a moneda de canvi, fa una setmana que començà. Des de fa set dies la frontera està completament tancada i els dos països es culpen mútuament de la crisi, mentre rebutgen l’entrada de persones migrants.

La crisi fronterera s’ha estés a altres països que envolten el territori bielorús, com ara Lituània, que també ha reforçat la frontera amb soldats. També es manté en alerta màxima la frontera a Ucraïna per por de patir els efectes del tancament polonés. Tot sense oblidar una de las claus d’aquesta crisi, el gasoducte procedent de Rússia que travessa Bielorússia i que subministra gas a Polònia i a la resta d'Europa. 

En la jornada d’aquest dimarts s’han viscut durs enfrontaments entre les persones migrants que hi ha a la frontera bielorussa i els policies i militars polonesos. Un grup ha intentat fer una entrada massiva a Polònia, hi ha hagut llançament de pedres i altres objectes i les forces de seguretat poloneses han respost amb canons d'aigua i gasos lacrimògens.  

La comissionada del Consell d'Europa per als drets humans ha qualificat d'intolerable la manipulació que el govern de Minsk fa de la situació, però ha afegit que cal trobar solucions perquè són insuportables els llimbs en què estan aquestes persones. 

El president bielorús ha tornat a demanar a la Unió Europea que deixe passar les persones migrants, mentre que Varsòvia sospesa invocar l'article 4 del tractat de l'OTAN que garanteix la defensa mútua entre els països de l'Aliança.

També et pot interessar

stats