La tempesta tropical Megi deixa almenys 53 víctimes mortals a Filipines

Set persones més continuen desaparegudes i les autoritats han hagut d'evacuar uns 35.000 residents per les inundacions

Un home porta un xiquet a l'esquena mentre caminen per una carretera negada juntament amb personal de rescat, a la província de Capiz
Un home porta un xiquet a l'esquena mentre caminen per una carretera inundada juntament amb personal de rescat, a la província de Capiz / Philippine Coast Guard (Reuters)

Almenys 53 persones han mort i set han desaparegut pel pas d'una tempesta tropical que ha arrasat la part central de l'arxipèlag de Filipines, segons el balanç que han actualitzat les autoritats aquest dimecres. 

L'alcalde de la ciutat de Baybay, a la província oriental de Leyte —que és la zona més afectada—, ha confirmat que una allau de terra s'ha cobrat la vida d'almenys 47 persones en un barangay (barri a Filipines). La xifra podria augmentar en les pròximes hores pel número d'hospitalitzats.

El regidor ha detallat al canal CNN Filipines que un xicotet corriment de terra inicial va alertar el veïnat. Alguns aconseguiren escapar, però una allau més gran va sorprendre molts altres i va enxarpar també membres de l'equip d'emergències.

D'altra banda, el Consell Nacional per a la Gestió i Reducció del Risc de Desastres ha concretat que tres persones han mort a Mindanao i tres més a les Visayas Oriental. En total vora 35.000 persones han sigut evacuades als centres provisionals habilitats per les autoritats.

Un equip de rescat espenta una dona a través d'una carretera inundada, a la província de Leyte
Un equip de rescat espenta una dona a través d'una carretera inundada, a la província de Leyte / Philippine Coast Guard (Reuters)
Vista general de les destrosses causades per la tempesta Megi a la ciutat de Baybay, a Filipines
Vista general de les destrosses causades per la tempesta Megi a la ciutat de Baybay, a Filipines / Reuters

La tempesta tropical Megi, batejada a Filipines com Agaton, va entrar diumenge per la costa est del país. Ha anat agranant el país en direcció nord-oest, causant inundacions i corriments de terra en els arxipèlags de Visayas i Mindadao, en el centre i el sud.

En total, més de 580.000 persones s'han vist afectades pel fenomen, que ha provocat més de 407 inundacions en tot el país. Hi ha 63 municipis que encara no tenen electricitat.

A més de Megi, Filipines també està en alerta davant la proximitat del tifó Malaca. Segons l'agència de meteorologia Pagasa, malgrat que no s'espera que toque terra i abandone prompte les aigües del territori filipí, sí que podria afectar la intensitat de Megi.

Megi és la primera gran tempesta del 2022 que assota el país, propens als desastres naturals, i que registra una mitjana de 20 tifons cada any. Aquest temporal (que ha batut el país amb més catòlics d'Àsia abans de la celebració de Setmana Santa), ha agafat per sorpresa les autoritats, que havien declarat l'alerta mínima abans que tocara terra.

Al desembre, el tifó Rai, el més poderós que va arribar a Filipines l'any passat, va deixar almenys 409 víctimes mortals. A més, el tifó Haiyán, el més gran que ha xafat la terra, va deixar el novembre del 2013 uns 7.000 morts al llarg de l'arxipèlag.

També et pot interessar

stats