El TEDH avala la prohibició dels sacrificis d'animals amb ritus ‘kosher’ i halal

El tribunal internacional considera que l’objectiu final és protegir el benestar animal en nom de la "moral pública"

La seu del TEDH, a Estrasburg
La seu del TEDH, a Estrasburg / Shutterstock

El Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) ha determinat que la prohibició dels sacrificis d'animals sense atordiment previ, contemplats en rituals kosher i halal, no violen la llibertat religiosa ni constitueixen cap discriminació, per la qual cosa no veu motius perquè aquests vetos no puguen aplicar-se.

El tribunal ha avalat d'aquesta manera les lleis impulsades el 2017 i el 2018 a les regions belgues de Flandes i Valònia, i ha rebutjat, per tant, una denúncia de tretze persones i set ONG que havien elevat un recurs al TEDH en representació de les comunitats jueves i musulmanes, principals afectades per la reforma.

Els jutges, per unanimitat, han considerat que les autoritats no s'havien excedit en les seues competències en adoptar una mesura “justificada” i “proporcionada” tenint en compte que l'objectiu final era protegir el benestar animal en nom de la "moral pública". El ministre flamenc responsable de benestar animal, Ben Weyts, s'ha mostrat obertament satisfet per una decisió “històrica” que considera motiu "d’orgull" per a Flandes, tal com ha exposat en un missatge en la xarxa social X.

Les lleis ja havien sigut objecte d'anàlisi per part del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE), que a la fi del 2020 va dictaminar que la legislació comunitària permet dur a terme rituals religiosos en els quals es practique el sacrifici d'animals sense atordiment previ, si bé va precisar que només pot fer-se en escorxadors autoritzats.

També et pot interessar

stats