Tant Biden com Trump auguren una gran victòria en el tancament de campanya

Cent milions de nord-americans han acudit a les urnes de manera anticipada, una xifra que representa més d'un 72% dels vots de 2016.

El candidat demòcrata, Joe Biden, i el seu rival, el president dels EUA, el republicà Donald Trump, en el tancament de la campanya
El candidat demòcrata, Joe Biden, i el seu rival, el president dels EUA, el republicà Donald Trump, en el tancament de la campanya / Reuters

Els Estats Units tenen una cita aquest dimarts amb les 59a eleccions presidencials. El president dels EUA, el republicà Donald Trump, i el seu rival demòcrata, Joe Biden, han tancat la campanya, cadascú per la seua banda, a la Casa Blanca augurant grans victòries i conscients d’un recompte que es preveu llarg, complex i disputat. Trump ha tancat la campanya a Grand Rapids en el que era el seu cinqué míting d'una frenètica jornada i un déjà-vu de 2016, quan també de matinada va aterrar en aquesta ciutat de Michigan per a fer-li el colp de gràcia a la demòcrata Hillary Clinton. El de Biden no va ser un dia tan precipitat com el del president, encara que va estar a Ohio i a la Pennsilvània natal, dos estats clau que aquest dimarts entregaran les claus de la Casa Blanca.

Davant d'una mar de cotxes aparcats, Biden i la seua candidata a la vicepresidència, Kamala Harris, han fet una crida al vot a Pittsburgh i Filadèlfia perquè els Estats Units recuperen els seus valors i el seu rumb acomiadant Trump amb una derrota aquest dimarts. El demòcrata ha arengat centenars de persones, a la recerca dels 20 vots electorals que dona Pennsilvània i que el 2016 es va emportar Trump contra tot pronòstic. "Amics, tinc la sensació que aconseguirem una gran victòria", va assegurar l’exvicepresident.

Biden ha posat tot el seu armament pesant en les últimes 48 hores a Pennsilvània, amb l'ajuda de famosos com Lady Gaga o John Legend, i amb parades a totes les regions industrials, de majoria afroamericana, suburbanes i metropolitanes que són claus per a guanyar l'estat.

Per la seua banda, després d'evocar la matinada del 8 de novembre de 2016 quan va aterrar quasi d'improvís a Grand Rapids per a tancar l’anterior campanya, Trump ha vaticinat en aquesta ciutat de Michigan un desenllaç semblant al de llavors. "Crec que ho guanyarem tot, serà una de les majors victòries en la història de la política", ha insistit Trump,

Trump ha cremat les naus de la seua campanya en un últim míting, ja que diumenge va fer cinc mítings més que acabaren també de matinada en un últim esforç per a pegar-li la volta a les enquestes i seguint el mateix esquema que li va donar profit fa quatre anys. El president va viatjar amb els quatre fills majors i va fer broma que si perd les eleccions, no tornarà a dirigir-los la paraula "mai més".

El vot de la mitjanit

El vot de mitjanit és tota una tradició en tres enclavaments de Nou Hampshire que lliuren cada any els primers resultats electorals de la jornada. Trump va avantatjar Biden als enclavaments de Dixville Notch i Millsfield per 16 vots a 10. En aquests poblats els veïns es donen cita a mitjanit, voten i minuts després tanquen les urnes amb el cens complet per a convertir-se en els primers del país a reportar resultats.

Cent milions de vots anticipats

Quan falten poques hores perquè òbriguen els col·legis, la majoria dels estatunidencs ha depositat ja el seu vot, la majoria per correu. Almenys 99,6 milions han acudit a les urnes, una xifra que representa més d'un 72% dels vots de 2016, quan només va votar un 55% del cens. Amb els vots anticipats que encara falta reportar, és probable que la xifra final supere els 100 milions.

També et pot interessar

stats