Israel allibera 39 presoners palestins i Hamàs entrega tretze ostatges israelians

Durant les primeres hores d'una treva pactada per a quatre dies s'alliberaran un total de 50 ostatges israelians a canvi de l'excarceració de 150 presos palestins

Chana, una dona de 79 anys, és alliberada després d'estar 48 dies en captiveri en mans de Hamàs / Al Qahera News/Reuters TV
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
24 de novembre 2023 - 16:08 Actualitzat: 24 de novembre 2023 - 21:48

Israel ha confirmat aquest divendres que el grup islamista Hamàs ha lliurat tretze ostatges israelians a la Creu Roja, que ja estan en poder dels serveis de seguretat d'Israel a Egipte. Segons ha confirmat l'exèrcit israelià als mitjans locals, la Creu Roja ha entregat els segrestats a les autoritats d'aquest país, després d'acompanyar-los en l'eixida de la Franja de Gaza pel pas de Rafah. A canvi, trenta-nou palestins (24 dones i 15 adolescents) han sigut alliberats també de les presons d'Israel, segons ha confirmat Qatar, que ha actuat com a mediador per a l'acord de treva.

Els segrestats per Hamàs, després de ser identificats, han sigut traslladats en ambulàncies cap a Kerem Shalom, un pas fronterer entre Egipte i Israel. Un punt que també connecta amb la Franja de Gaza. Segons el pla, una vegada entren en territori d'Israel volaran en helicòpters militars a Hatzerim, una base de la Força Aèria en el desert del Nègueb, prop de la ciutat de Beerxeba; des d'allí, seran trasllats també en helicòpters a cinc hospitals al voltant de Tel-Aviv.

Juntament amb ells han sigut alliberats dotze captius tailandesos més, tots homes. Aquest cas no estava relacionat amb les negociacions de treva de la resta de segrestats, i ha seguit una línia separada de converses amb Hamàs, mediades per Egipte i Qatar. Diversos treballadors agrícoles tailandesos i filipins, empleats al sud d'Israel, es trobaven entre els 240 ostatges raptats a Gaza per homes armats el 7 d'octubre passat.

Poc abans, el primer ministre de Tailàndia, Srettha Thavisin, ha confirmat aquest divendres que 12 dels 26 ostatges tailandesos que estaven retinguts pel grup islamista Hamàs han sigut alliberats en el marc de l'acord de la treva amb Israel. Srettha ha afirmat en la xarxa social X (abans Twitter) que els dotze ostatges ja han sigut posats en llibertat i ha anticipat que donarà detalls sobre les seues identitats en les pròximes hores.

Aquests primers intercanvis forme part d'un acord per a l'alliberament de cinquanta ostatges israelians a canvi de l'excarceració de 150 presos palestins i una treva a Gaza de quatre dies. Israel diu que la treva es podria allargar si s'alliberen més ostatges, a un ritme de 10 per dia. "El dolor profund que senten els familiars, separats dels seus éssers estimats, és indescriptible. Estem alleujats que alguns es tornen a reunir després d'una llarga agonia", ha dit Fabrizio Carboni, director regional del CICR 

L'intercanvi s'ha produït després de 47 dies de bombardejos en què han mort 14.800 persones del costat palestí (vora 5.000, menors d'edat) i 1.200 israelians. El primer ministre d'Israel, Benjamin Netanyahu, juntament amb el ministre de Defensa, Yoav Gallant, supervisa aquest intercanvi des de la base de Kirya a Tel-Aviv, caserna general de l'exèrcit israelià.

També et pot interessar

stats