Els supremacistes de la marxa de Charlottesville hauran de pagar 25 milions de dòlars en danys a les persones ferides
Un jurat popular condemna els organitzadors de les protestes neonazis d'agost de 2017 que derivaren en greus disturbis i un atropellament mortal
Un jurat popular de Charlottesville, a Virgínia (Estats Units) ha condemnat aquest dimarts els organitzadors de la marxa neonazi d'agost de 2017 a pagar 25 milions de dòlars als contramanifestants que hi resultaren ferits. La decisió afecta dotze individus i cinc entitats als quals considera responsables de la mobilització "Unite the right" ("Unir la dreta"), celebrada en aquesta ciutat i que es va saldar amb la mort d'una dona de 32 anys després de ser envestida per l'automòbil que conduïa un neonazi. També es comptabilitzaren cinquanta persones ferides.
Entre els acusats figuren alguns dels supremacistes blancs més coneguts als Estats Units, com ara Jason Kessler, l'organitzador principal de la marxa, i Christopher Cantwell, que va passar a ser conegut com el "nazi ploró" arran d'un vídeo difós en les xarxes en què se'l veu reaccionar de manera emocional a una orde d'arrest en un altre cas diferent.
El procediment judicial es va obrir per una demanda que van interposar quatre homes i cinc dones víctimes de la violència en què va derivar la marxa. Tres dels demandants van patir commocions cerebrals, un d'ells va tindre una fractura de crani i la majoria assegura experimentar trastorns d'estrés posttraumàtic, cosa que els provoca insomni, incapacitat per a concentrar-se i atacs de pànic.
A pesar dels 25 milions de dòlars que han de pagar en danys, el veredicte no és completament favorable per als demandants. En concret, el jurat popular no ha pogut arribar a un acord sobre dos càrrecs federals amb els quals s'argumentava que els organitzadors de la marxa havien conspirat per a cometre actes violents motivats per idees racistes.
L'11 i 12 d'agost de 2017, un grup d'extrema dreta es va manifestar pels carrers de Charlottesville amb torxes i entonant consignes xenòfobes. Protestaven per la retirada d'una estàtua de Robert E. Llig, un general esclavista de la Confederació durant la guerra civil dels Estats Units. Aquella mobilització va ser contestada per una marxa antifeixista que demanava els neonazis que se n'anaren de Charlottesville. Va ser aleshores quan el neonazi James Alex Fields Jr. va agafar el seu vehicle i va atropellar la multitud dels contramanifestants. Heather Heyer, una dona de 32 anys, va morir en ser envestida. El succés, capturat en vídeo, va sacsar els Estats Units.
Donald Trump, en aquell moment president dels Estats Units, va provocar una gran polèmica en responsabilitzar de la violència tant als grups neonazis com als manifestants d'esquerra. Va arribar a considerar, a més, que hi havia gent "molt bona" entre els supremacistes. Durant els incidents també perderen la vida dos policies en un accident d'helicòpter quan acudien a sufocar les protestes.