El Suprem veneçolà anul·la la presidència parlamentària de Juan Guaidó

L’alt tribunal reconeix, en canvi, la directiva encapçalada per Luis Parra, un dissident de l’oposició veneçolana.

Juan Guaidó en l'acte en un periòdic, on va jurar com a president reelegit del Parlament
Juan Guaidó en l'acte en un periòdic, on va jurar com a president reelegit del Parlament / AFP

El Tribunal Suprem de Justícia (TSJ) veneçolà ha declarat nul·la la junta directiva de l’Assemblea Nacional que encapçala Juan Guaidó des del mes de gener, i en el seu lloc ha reconegut la liderada per Luis Parra, un dissident de l’oposició veneçolana. Així mateix, el dictamen estableix que qualsevol persona pública o privada “que preste o cedisca espai” per a la instal·lació d’un parlament paral·lel o virtual “serà considerat en desacatament, i qualsevol acte exercit com a tal és nul”.

El TSJ de Veneçuela assenyala que la directiva encapçalada per Parra, la legitimitat de la qual és qüestionada per l’oposició veneçolana i bona part de la comunitat internacional, no ha comés cap “actuació fora del marc de la competència constitucional” en l’elecció, celebrada el passat 5 de gener. Parra va ser investit com a cap de la cambra en una accidentada sessió en què no es va efectuar cap votació personalitzada i les actes de la qual mai publicaren.

Per la seua banda, Guaidó, reconegut com a president interí de Veneçuela per més de 50 països, va jurar com a president reelegit del Parlament en un acte que es va celebrar a la seu d’un periòdic després que li impediren l’entrada a la seu del poder legislatiu. En aquesta sessió paral·lela, la majoria opositora que dona suport a Guaidó com a líder parlamentari va votar de manera personalitzada i davant dels mitjans de comunicació per a deixar constància que 100 dels 167 legisladors el volien a ell com a president.

La directiva encapçalada per Parra com a president també està formada per Franklin Duarte com a primer vicepresident i José Gregorio Noriega com a segon vicepresident.

També et pot interessar

stats