El Suprem nord-americà autoritza la utilització del fons del Pentàgon per al mur amb Mèxic

Trump firma un acord amb Guatemala perquè el país centreamericà retinga els migrants fins a la resolució de les peticions d’asil.

El Suprem autoritza Trump a usar diners del Pentàgon per al mur amb Mèxic

Als Estats Units, Donald Trump ha guanyat dues xicotetes batalles en la política contra la immigració. El Tribunal Suprem ha autoritzat l’ús de fons del Pentàgon per a construir el mur amb Mèxic i, a més, el president nord-americà ha tancat un acord de control de la migració amb Guatemala.

L’alt tribunal estatunidenc ha donat el vistiplau perquè Trump puga utilitzar 2.500 dòlars dels fons militars del Pentàgon per a continuar la construcció del mur amb Mèxic, pal de paller del seu programa. Aquesta decisió del Suprem corregeix una altra d’anterior dels tribunals federals de Califòrnia. "Uau! Gran victòria al mur, gran victòria per a la seguretat fronterera i l’estat de dret!" ha expressat Trump en Twitter quan ha conegut la decisió judicial. El president vol utilitzar els diners per a refer i ampliar el mur a la frontera amb Mèxic als estats de Califòrnia, Nou Mèxic i Arizona.

El Suprem ha convalidat la utilització dels fons militars per un vot. Cinc magistrats a favor i quatre en contra. Dividits per blocs: els conservadors, entre ells dos designats directament per Trump, a favor, i els no conservadors, en contra.

La batalla pels diners per al mur ve de lluny. Els pressupostos federals estigueren bloquejats i l’administració, parcialment tancada, fins que al febrer el Congrés va concedir a Trump 1.375 milions de dòlars per al seu mur. Però el dirigent en volia més i va recórrer als fons del Pentàgon, per mitjà de la declaració d’emergència nacional. Llavors, la influent Unió Estatunidenca per les Llibertats Civils (ACLU),  en representació de l’organització ambientalista Sierra Club i de la Coalició de Comunitats de la Frontera Sud, va acudir als tribunals federals de Califòrnia i va aconseguir la paralització de la mesura pressupostària.

Ara, amb la sentència del Suprem en contra, l’ACLU ja ha anunciat que tirarà avant la batalla legal i que presentarà un recurs. "Les poblacions de la frontera, el medi ambient i la separació de poders de la nostra Constitució quedaran afectats de manera permanent si Trump triomfa amb el pillatge de fons militars per a un mur xenòfob que el Congrés ha rebutjat", ha dit Dror Ladin, advocat de l’ACLU.

El front de Guatemala

La segona batalla en la política contra la immigració irregular que ha guanyat Trump passa és la firma d’un acord amb Guatemala, que ha anunciat el mateix president en roda de premsa des del seu despatx. El pacte obliga els migrants que travessen el país centreamericà amb destinació els Estats Units a tramitar la petició d’asil a Guatemala i esperar-ne allà la decisió. El mandatari nord-americà ha dit que "aquest acord històric farà que els coiots i els contrabandistes deixen de treballar. Són persones roïns, persones molt, molt, molt roïns, malaltes, trastornades, que fan molts diners amb les misèries d’altres persones". 

Mentre Trump firmava l’acord migratori al Despatx Oval amb el ministre de la Governació de Guatemala, el president del país, Jimmy Morales, reconeixia que així eviten que es facen realitat les amenaces de Trump sobre la imposició d’aranzels. 

També et pot interessar

stats