El Suprem dels Estats Units desestima jutjar el cas d’un menor assassinat a la frontera

Mèxic lamenta la sentència i manté que no es pot aplicar la legislació federal nord-americana en accions que tinguen efectes en altres països.

María Guadalupe seu prop de la tanca fronterera entre Mèxic i els Estats Units, on van afusellar el seu fill
María Guadalupe seu prop de la tanca fronterera entre Mèxic i els Estats Units, on van afusellar el seu fill / Jose Luis Gonzalez (Reuters)

La família d’un jove de 15 anys que va morir tirotejat al límit entre Mèxic i els Estats Units no podrà demandar l’agent que li va disparar, segons ha decidit el Tribunal Suprem dels Estats Units, al·legant raons de política exterior i seguretat nacional.

La família argumenta que Sergio Adrián Hernández, que va morir el juny de 2010, no suposava cap amenaça per als agents estatunidencs. Anava desarmat i estava jugant amb uns amics al llit sec del riu Bravo, que separa El Paso i Ciudad Juárez i sobre el qual s’alça el conegut com Puente Negro. El joc dels xics, segons al·leguen, consistia a córrer fins a la tanca metàl·lica dels Estats Units, tocar-la i tornar a tota velocitat fins a la part mexicana.

Quan el jove Keko tornava a Mèxic, l’agent Jesús Mesa “va traure la seua arma, va apuntar i li va disparar al cap, just al costat de l’ull”, ha narrat la defensa en documents entregats al Suprem. Però el govern americà ha contestat que el xic formava part d’un grup de traficants de persones que tractava de creuar de manera il·legal la frontera i que va atacar Mesa amb pedres, el qual asseguren que es va defendre amb la seua arma. No obstant això, un vídeo difós poc després del succés va desmentir aquesta versió i va mostrar que l’agent no estava envoltat i va disparar contra el jove diverses vegades.

El magistrat del Suprem ha advertit que el risc a la fronterera proporciona raons “per a dubtar” de la decisió d’acceptar a tràmit la denúncia. D’igual forma, manté que les branques polítiques i no el poder judicial “tenen la responsabilitat i la capacitat institucional de sospesar les preocupacions de política exterior”.

Mèxic lamenta la sentència de l’alt tribunal

El govern de Mèxic ha lamentat la decisió del Tribunal Suprem i ha subratllat que no es pot aplicar la legislació federal estatunidenca en accions que tinguen efectes en altres països. “Mèxic expressa la seua profunda preocupació pels efectes que aquesta decisió tindrà en altres casos similars, en els quals ciutadans mexicans han mort per trets de foc efectuats per agents estatunidencs cap al costat mexicà”, assenyala la Secretaria de Relacions Exteriors en un comunicat.

“Amb aquest precedent, altres casos ara podrien tindre limitacions per a demandar justícia i una reparació del mal en els tribunals”, afig. La nota precisa que Mèxic condemna que les autoritats judicials “recórreguen a l’ús de la força de manera desproporcionada, i a vegades extraterritorial, particularment a la frontera comuna”.

També et pot interessar

stats