El ‘superdimarts’, jornada clau en les primàries demòcrates dels Estats Units

Buttigieg i Klobuchar ja han anunciat el suport a l'exvicepresident Joe Biden, que s'enfrontarà a l'aspirant de l'ala esquerrana Bernie Sanders.

Bernie Sanders (esquerra) i Joe Biden (dreta)
Bernie Sanders (esquerra) i Joe Biden (dreta) / Reuters

Catorze estats dels Estats Units, alguns tan importants com ara Califòrnia o Texas, el territori de Samoa i els votants residents en l'estranger participen el primer dimarts de març en les primàries del Partit Demòcrata. És la jornada coneguda com a superdimarts, un dia decisiu en la carrera presidencial perquè els resultats de les votacions reparteixen el 34% dels suports de cara a la nominació dels candidats demòcrates per a les eleccions del país nord-americà del proper 3 de novembre, és a dir, 1.357 delegats del total de 3.979 que hi ha en joc. El botí és important si es té en compte que en calen 1.191 per a aconseguir la nominació presidencial. Després de la tria de l'últim mes en quatre estats només se n'han assignat 149.

Els exaspirants demòcrates a la Casa Blanca Pete Buttigieg i Amy Klobuchar anunciaren el dilluns, vespra d'aquest decisiu superdimarts, que donaven suport a l'exvicepresident Joe Biden, que s'erigeix així com el candidat de consens de l'aparell del partit. Buttigieg va suspendre diumenge la campanya, mentre que Klobuchar ho va fer aquest mateix dilluns.

La decisió d'aquests dos candidats moderats reconfigura el tauler de les primàries demòcrates poques hores abans del superdimarts, i busca consolidar la figura de Biden per a plantar cara al seu gran rival, l'aspirant de l'ala més esquerrana del partit, Bernie Sanders. El senador ha recordat que la ciutadania és lliure de votar qui vulga i l'ha convidada a sumar-se al seu projecte.

La divisió que existia en el camp moderat havia instal·lat la por en l'aparell del partit que Sanders aconseguira una majoria suficient de delegats aquest superdimarts que haguera fet quasi inevitable que fora triat com a candidat demòcrata per a enfrontar-se en les eleccions de novembre al republicà Donald Trump, l'actual president dels EUA.

Aquest dimarts també es resoldrà la incògnita de la candidatura del multimilionari Michael Bloomberg, que s'estrena en les primàries després d'haver-se gastat vora 400 milions de dòlars en publicitat.

També et pot interessar

stats