Sunak convoca eleccions generals al Regne Unit el 4 de juliol

El primer ministre britànic ha anunciat esta vesprada la decisió després d'una reunió d'urgència amb els seus ministres

El primer ministre britànic, Rishi Sunak, este dimarts en Downing Street
El primer ministre britànic, Rishi Sunak, este dimarts a Downing Street / Neil Hall (EFE)

El primer ministre britànic, Rishi Sunak, ha anunciat este dimecres que les eleccions generals al Regne Unit se celebraran el pròxim 4 de juliol. La inesperada decisió s'ha confirmat després que Sunak haja sigut preguntat directament pel rumor d'esta possible convocatòria a la Cambra dels Comuns. Sunak és primer ministre del Regne Unit des d'octubre del 2022.

Els analistes polítics vinculen este avançament electoral a les noves dades sobre la inflació interanual britànica, que ha baixat a l'abril al 2,3% enfront del 3,2% al març, per la qual cosa se situa en el nivell més baix en quasi tres anys.

Poc abans d'anunciar públicament la decisió, Sunak ha convocat d'urgència a les oficines del número 10 de Downing Street el Consell de Ministres, a qui ha informat de la situació. El cap del govern conservador està obligat a convocar comicis abans del 28 de gener.

El primer ministre, però, té potestat per a fer-ho quan vullga, i aprofitar un moment polític favorable. Actualment, les enquestes situen als laboristes com a favorits a guanyar unes eleccions amb un 44% de vot, enfront del 23% dels conservadors.

També et pot interessar

stats