Suïssa aprova en referèndum mantindre el certificat Covid

Un 62% de la població ha votat a favor del marc legislatiu que també inclou ajudes econòmiques als sectors més afectats per la pandèmia

Protesta contra la Llei Covid enfront del Palau Federal Suís a Bern aquest diumenge
Protesta contra la llei Covid davant el Palau Federal a Berna aquest diumenge / Arnd Wiegmann (Reuters)

L'electorat suís ha estat convocat a les urnes aquest diumenge per a votar en referèndum la llei que ha permés al govern implantar el certificat Covid per a gaudir d'alguns serveis o accedir a certs llocs, com menjar a l'interior d'un restaurant, anar al cinema, a missa, a un espectacle o assistir a un esdeveniment esportiu de més de 1.000 persones.

El 62% de votants hi han donat suport. No s'han deixat convéncer per una campanya agressiva organitzada pels opositors. La normativa imposa el document que prova que una persona està completament immunitzada contra la Covid-19, ja siga perquè ha rebut les dosis necessàries de la o perquè té un test negatiu.

La llei també preveu ajudes econòmiques als sectors més afectats econòmicament per la pandèmia. Si aquest marc legislatiu s'haguera rebutjat, el govern hauria tingut les mans lligades per a renovar les ajudes, que expiren els primers mesos del 2022.

Diverses ciutats suïsses han sigut escenari les últimes setmanes de protestes per la implantació del certificat sanitari que, a diferència d'altres països d'Europa, no és necessari per al transport públic o per a acudir al lloc de treball.

Els promotors del referèndum afirmaven que l'ús cada vegada més generalitzat posa els no vacunats en una situació de discriminació, atempta contra les seues llibertats i constitueix una obligació indirecta de vacunació.

També s'oposaven al rastreig electrònic de contactes d'una persona infectada que està inclòs en l'anomenada llei Covid. Tret de la ultradreta, la resta de partits polítics suïssos han demanat a la ciutadania donar suport a aquest marc normatiu perquè consideren que és l'únic mitjà a l'abast perquè la població mantinga una vida relativament normal.

També et pot interessar

stats