El Sudan del Sud signarà l'acord de pau el 30 d'octubre a Juba

El govern i l'oposició armada pactaren a l'agost posar fi a quasi 5 anys de guerra civil.

Rebels opositors en una zona de guerra del Sudan del Sud
Rebels opositors en una zona de guerra del Sudan del Sud / Reuters

El Sudan del Sud celebrarà el pròxim 30 d'octubre, a Juba, la signatura de l'acord de pau entre el govern i l'oposició armada assolit el passat mes d'agost per a posar fi a quasi 5 anys de guerra civil, segons ha informat la viceministra d'Informació, Lily Albino Akol. 

"El president Salva Kiir ha anunciat la creació d'un comité ministerial amb la supervisió del ministre d'Economia, Silvator Garang, per a establir el pressupost i les preparacions de l'acte", ha indicat Akol. Així mateix, ha confirmat que Kirr ha enviat invitacions als líders regionals i als presidents dels països per a participar en la celebració. 

El 12 de setembre, el govern i l'oposició ratificaren en una reunió a Addis Abeba l'acord de pau assolit el 5 d'agost a Khartum. El pacte estableix la implementació d'un alto al foc en un període transitori de 8 mesos i la posterior constitució d'un govern d'unitat nacional, que es mantindrà en el poder 36 mesos. 

El conflicte al Sudan del Sud va començar en desembre de 2013, dos anys després de la independència, quan Kii acusà el vicepresident Machar de preparar un colp d'estat.

També et pot interessar

stats