El sud-est asiàtic commemora els quinze anys del major tsunami de la història recent

El 26 de desembre de 2004 les ones gegants mataren entre 230.000 i 280.000 persones a 14 països.

FOTO PORTADA: Una dona plora la mort d'un familiar a la ciutat de Madras a l'Índia, en una de les imatges icòniques del tsunami de 2004

Va començar amb una fortíssima tremolor a la costa oest de Sumatra. Un terratrémol submarí a l’oceà Índic de magnitud 9,3 en l’escala de Richter. El segon més fort des de l’invent del sismògraf. Eren les 7:58 hores (hora local) del diumenge del 26 de desembre de 2004. Mentre les poblacions tractaven de recuperar la calma, a les costes més pròximes, els elefants, entre altres mamífers, començaren a desplaçar-se cap a l’interior. Pocs encertaren a entendre l’avís que enviaven els animals. En els moments posteriors, ones gegants ‒en alguns casos de fins a 17 metres d’alçada‒ envaïen les costes del sud-est d’Àsia, amb especial afecció a Tailàndia, Malàisia, Sri Lanka, l’Índia i l’arxipèlag d’Indonèsia. S’estima que la seqüència de tsunamis va acabar amb la vida d’entre 230.000 i 280.000 persones.

Aquests dijous es compleixen 15 anys de la tragèdia, que va colpejar especialment Indonèsia, on es calcula que 130.000 persones van perdre la vida, prop de la meitat del total. Tanmateix, l’atenció internacional es va centrar sobretot a Tailàndia, concretament l’illa de Phuket, on més d’un centenar d’estrangers van perdre la vida i més de cinc-cents van resultar ferits.

Un any més els catorze països afectats continuen rememorant la tragèdia. A Indonèsia els actes se centren a la província d’Aceh, on les ones van batre pobles sencers i van matar més de 125.000 persones. Des de llavors, a la zona s’han reconstruït uns 25.600 edificis residencials, comercials, governamentals i escolars.

A Tailàndia, on van morir més de 5.300 persones, inclosos els turistes que van visitar les illes turístiques del mar d’Andaman, s’ha designat el 26 de desembre com a dia nacional per a la prevenció d’accidents. Als diferents municipis s’han celebrat cerimònies commemoratives i s’ha demanat més consciència i preparació per a les catàstrofes. L’efemèride se celebra de manera molt especial a Ban Nam Khem, el municipi més afectat, un poble de pescadors on les ones van matar 1.400 persones. 

El 26D també es commemora a diferents localitats costaneres de Sri Lanka i l’Índia, on s’estima que el tsunami va matar 35.000 i 10.000 persones respectivament. 

També et pot interessar

stats