Els sud-africans comencen a votar en les sisenes eleccions multiracials

Quasi 27 milions de sud-africans estan cridats a les urnes i l'actual president, Cyril Ramaphosa, parteix com a favorit.

Cues davant el col·legi electoral de Joubert Park, aquest dimecres, a Johannesburg (Sud-àfrica)
Cues davant el col·legi electoral de Joubert Park, aquest dimecres, a Johannesburg (Sud-àfrica) / Kim Ludbrook (Efe)

Els col·legis electorals de Sud-àfrica han obert les portes per a les sisenes eleccions generals multiracials del país, en les quals l'actual president, Cyril Ramaphosa, parteix com a favorit per a revalidar el càrrec. Quasi 27 milions de sud-africans estan cridats a les urnes, un rècord per a la nació més industrialitzada del continent africà.

Com a gran favorit per a la victòria parteix el partit que governa el país des de l'arribada de la democràcia (1994), el Congrés Nacional Africà (CNA), l'antic moviment d'alliberament en el qual va militar Nelson Mandela, malgrat els escàndols de corrupció que han colpejat el partit en els últims anys i les pobres dades econòmiques del país.

Encara que hi ha una xifra rècord de 48 partits inscrits (19 més que en els comicis de 2014), les principals alternatives al CNA són l'Aliança Democràtica (AD), de Mmusi Maimane; i els Lluitadors per la Llibertat Econòmica (EFF), de Julius Malema, d'extrema esquerra.

Els votants trien els representants per a l'Assemblea Nacional (cambra baixa), que s'encarregarà després d'elegir per majoria el president, amb un mandat per a cinc anys. També es voten els parlaments provincials. Els primers resultats oficials s'esperen per a la matinada de dijous.

També et pot interessar

stats