Sud-àfrica suspén la vacunació amb AstraZeneca per l’"eficàcia limitada" contra la variant del país

La farmacèutica ja treballa en una vacuna per a la soca sud-africana que espera tindre a la tardor.

Soterrar d'una víctima de Covid-19 en el cementeri d'Olifantsvlei, a Joburg, Sud-àfrica
Soterrar d'una víctima de Covid-19 en el cementeri d'Olifantsvlei, a Joburg, Sud-àfrica / Siphiwe Sibeko / (Reuters)

Sud-àfrica ha suspés l'ús de la vacuna d'Oxford-AstraZeneca en el seu programa d'immunització contra la Covid-19 després que els científics així ho aconsellaren perquè només ofereix una "protecció limitada" de la variant que predomina al país. El país va rebre la setmana passada el seu primer milió de dosis de la vacuna d'AstraZeneca i tenia previst començar a aplicar-les al seu personal sanitari a mitjan febrer. Els decebedors resultats inicials indiquen que una campanya de vacunació amb aquesta vacuna podria no ser útil.

La informació preliminar d'un xicotet estudi ha deixat entreveure que la vacuna proporciona només protecció mínima contra aquesta soca, que representa més del 90% dels casos, segons ha destacat el ministre de Salut, Zweli Mkhize. La vacuna semblava efectiva contra la soca original, però no contra la variant", ha declarat Mkize. "Sud-àfrica aplicarà d'urgència altres vacunes per a vacunar tantes persones com siga possible els pròxims mesos", ha assenyalat el ministre.

A les autoritats de salut pública els preocupa la variant sud-africana perquè conté una mutació en la proteïna d'espines característica del virus, contra la qual estan dirigides les vacunes actuals.

AstraZeneca treballa ja en una nova vacuna adaptada a la variant

La farmacèutica AstraZeneca ha anunciat que està treballant ja en una nova vacuna efectiva contra aquesta variant sud-africana del coronavirus després que ha transcendit que l'actual és menys efectiva en els casos d'afecció lleu, ja que no hi ha prou informació encara sobre la resposta en casos greus. La directora del programa, Sarah Gilbert, ha indicat que ja s'està treballant per a adaptar la vacuna a la variant sud-africana i que estarà disponible "molt probablement" a la tardor.

També et pot interessar

stats