Sommarøy, l'illa noruega que desafia el temps

Els 300 veïns i veïnes d'aquest municipi del cercle polar àrtic han acordat prescindir dels fusos horaris internacionals.

L'aurora boreal il·lumina les llargues nits de Sommarøy
L'aurora boreal il·lumina les llargues nits de Sommarøy / Visit Noruega

Es pot viure fora dels temps? Els veïns de Sommarøy, una remota illa noruega al cercle polar àrtic, fa segles que organitzen la vida al marge del rellotge i ara han iniciat els passos per a fer-ho oficial. 

En una votació, la comunitat ha aprovat donar llibertat d'horaris als 300 habitants. Amb 24 hores de sol total durant 69 dies a l'any –entre maig i juliol– consideren innecessari organitzar la vida i els bioritmes segons els fusos horaris de la resta del món.  Perquè, quin sentit té gitar obligatòriament els xiquets en una nit sense sol quan molts juguen al carrer a les 2 de la matinada?, raonen alguns dels veïns citats per la radiotelevisió noruega NRK. O per què seguir les agulles del rellotge, quan el sol de mitjanit i les nits brillants són millors per a orientar-se?, opinen altres. 

En la pràctica la llibertat d'horaris implica flexibilitat les 24 hores per a les persones i que els comerços i els serveis puguen atendre el públic en les franges que estimen necessari.

Així ho han acordat en la votació i així ho han traslladat per a l'aprovació definitiva a un diputat, perquè ho comunique al govern de Noruega. Si obtenen el vistiplau es convertiran en la primera zona del planeta lliure d'horaris. Alliberats de la dictadura del temps. Una idea romàntica i enginyosa que ja han començat a explotar per a la promoció turística. Els autors de la iniciativa conviden els visitants a deixar el rellotge al pont d'accés a Sommarøy; "l'illa de l'estiu" en la traducció del noruec.

També et pot interessar

stats