Els socis de la Unió Europea decideixen els pròxims passos en la negociació del Brexit

Els 27 pressionen Theresa May perquè desbloquege el diàleg i busquen un divorci amistós amb el Regne Unit.

Manifestants a favor del Brexit a Downing Street, a Londres, aquest dimarts
Manifestants a favor del Brexit a Downing Street, a Londres, aquest dimarts / Hannah McKay (Reuters)

Dia clau per a la Unió Europea i el Regne Unit: els líders dels països comunitaris decidiran aquest dimecres quins seran els propers passos que es faran en la negociació sobre l'acord del Brexit. Els 27 aprofitaran la cimera europea que comença hui mateix per a arrenglerar-se i exigir a la primera ministra britànica, Theresa May, que desbloquege el diàleg i plantege propostes concretes per a reprendre'n la negociació. 

Segons el president del Consell Europeu, Donald Tusk, les negociacions estan ara mateix més lluny que mai i l'escenari més probable és una eixida no negociada del Regne Unit, un fet que podria provocar una catàstrofe econòmica a aquest país. Per això, els socis de la Unió Europea intentaran aconseguir com a mínim un divorci amistós. 

Amb els marges d'actuació cada vegada més prims, Tusk ha anunciat que demanarà propostes a May per a trencar el bloqueig en les negociacions. La primera ministra britànica està sotmesa a les pressions dels socis europeus, d'una banda, i la revolta del euroescèptics del seu partit, de l'altra.

La qüestió d'Irlanda del Nord continua sent el major escull entre els dos blocs. Mentre Londres defensa un estatus especial per a aquesta zona, els 27 s'hi neguen. Això tanca pràcticament totes les portes a la declaració política que May esperava obtindre del sopar que tenen els mandataris europeus aquesta nit.

Davant del risc que Theresa May no presente cap proposta nova, els socis comunitaris han decidit accelerar els preparatius per a una eixida abrupta. Fins ara, el pla era acordar una eixida pactada el pròxim 29 de març amb un període transitori de 21 mesos per a facilitar l'adaptació de les indústries i les activitat econòmiques afectades.

També et pot interessar

stats