El socialista Luis Arce celebra ja la victòria en la primera volta a la presidència de Bolívia que anticipen els sondejos

Les enquestes a peu d'urna atorguen més del 50% dels vots al candidat del MAS, però els resultats oficials no es coneixeran fins dimarts.

Luis Arce (centre), candidat del Movimiento al Socialismo de Bolívia, celebra els sondejos favorables
Luis Arce (centre), candidat del Movimiento al Socialismo de Bolívia, celebra els sondejos favorables / Ueslei Marcelino (Reuters)

Luis Arce, el candidat del Movimiento al Socialismo (MAS) de Bolívia, el partit de l'expresident Evo Morales, ja celebra la victòria en la primera volta de les eleccions presidencials, que els sondejos a peu d'urna donen per segura, però que l'escrutini oficial no confirmarà almenys fins dimarts.

El Tribunal Superior Electoral donarà prioritat a la “certesa” del resultat sobre la “impaciència” de conéixer el recompte com més prompte millor, a fi d'evitar la crisi de les anteriors eleccions presidencials. Llavors, després d'un dia sense emetre dades, el sistema de recompte va reactivar-se amb un resultat favorable a l'expresident Evo Morales. El resultat es va qüestionar i ha acabat amb Morales fora de la presidència i del país.

En aquesta ocasió, dos sondejos per a les principals televisions del país atribueixen a Luis Arce entre el 52,4% i el 53% dels vots, la qual cosa el faria guanyador en primera volta a la presidència, en tindre més de la meitat dels vots. A continuació se situen Carlos Mesa, de Comunidad Ciudadana amb una forquilla entre el 30,8% i el 31,5% del sufragis, seguit de Luis Fernando Camacho de Creemos, amb vora el 14%.

Amb els sondejos al 7%, Arce ha traslladat a través de les televisions i les xarxes socials l'agraïment pel “suport i la confiança del poble bolivià”. “Recuperem la democràcia i reprendrem l'estabilitat i la pau social. Units, amb dignitat i sobirania”, ha escrit des del seu compte de Twitter. També ho ha celebrat l'expresident Morales, des del seu exili a l'Argentina.

La situació actual és ben diferent a la que va forçar la marxa de Morales. La presidenta interina del país, Jeanine Áñez, ha donat per segura la victòria del MAS i ha felicitat els seus candidats, tot i recordar que encara falta el còmput oficial. La Missió d'Observació Electoral de l'Organització d'Estats Americans (OEA) i la Unió Europea han celebrat la votació pacífica massiva. Brussel·les ha fet una crida a la calma mentre es coneixen els resultats, per a evitar que es desvirtue el procés electoral, com va passar en els anteriors comicis.

Llavors, els dubtes sobre el recompte, emparats en uns controvertits informes de l'OEA, van portar a qüestionar els resultats. La situació va derivar en un conflicte social i en l'exili de l'expresident Evo Morales, sota pressió de les forces armades, enmig d'acusacions de frau. Morales va denunciar que s'havia produït un colp d'estat. Dos dies després la senadora de l’oposició Jeanine Áñez s'autoproclamava presidenta.

El govern interí d'Áñez ha obert una causa per delictes de sedició i terrorisme contra Evo Morales, el retorn del qual al país podria facilitar la victòria de Luis Arce.

També et pot interessar

stats