El socialdemòcrata Löfven perd la moció de censura a Suècia

Es quedarà en funcions com a primer ministre fins que es forme un nou govern o es tornen a convocar eleccions.

El primer ministre suec i líder del Partit Socialdemòcrata, Stefan Löfven, ha perdut una moció de censura al parlament del seu país
El primer ministre suec i líder del Partit Socialdemòcrata, Stefan Löfven, ha perdut una moció de censura al parlament del seu país / Henrik Montgomery (Reuters)

El Congrés ha donat llum verda a la creació de la comissió d'investigació sobre el magatzem Castor. La proposta inicial de Compromís i Units Podem ha comptat amb el suport de tots els grups de la cambra.

El ple del Congrés ha votat hui la creació de la comissió d’investigació per a aclarir les responsabilitats polítiques sobre el magatzem de gas Castor i trobar vies a partir de les quals es puguen recuperar diners de les indemnitzacions previstes.

La proposta, impulsada pel grup confederal d'Units Podem i Compromís, i que té el suport dels socialistes, reclama "posar llum i taquígrafs sobre un procés administratiu i polític ple d'ombres".

Segons aquestes formacions, no va haver-hi concurrència competitiva ni publicitat, i l'empresa adjudicatària tampoc va acreditar suficient capacitat tècnica i econòmica per a desenvolupar l'activitat amb prou garanties.

En la seua proposta, enumeren diversos punts que caldrà investigar en la comissió parlamentària, com ara possibles irregularitats vinculades al finançament del projecte, el sobrecost d'execució, l'aprovació de disposicions "per a blindar" la inversió, la suposada ocultació d'informes que alertaven sobre possibles moviments sísmics o "la no observança de les declaracions d'impacte ambiental".

Durant el debat, el responsable d'energia d'En Comú Podem, Josep Vendrell, ha argumentat que, a pesar de l'arxivament de la querella per l'Audiència Nacional contra exministres i Florentino Pérez, propietari d'ACS, principal companyia del projecte Castor "no és un cas tancat, ni judicialment ni políticament". "Ningú ha assumit responsabilitats polítiques", ha asseverat.

"Hem d'explicar per què alguns juguen amb avantatge, per què Florentino juga amb avantatge quan molts negocis han hagut de tancar", ha esgrimit Ángela Ballesteros, de Podemos, que ha recordat que la zona va patir més de mil terratrémols i encara no està quantificat l'impacte mediambiental ni econòmic d'un projecte que va començar amb un pressupost de 481 milions en 2007 i va acabar amb 1.200 milions tres anys després.

Per Compromís, la seua diputada Marta Sorlí Fresquet, ha instat a investigar "per què se li va posar una catifa roja a Florentino Pérez", i les raons que van fer que el PSOE permetera el magatzem de gas i el PP que aprovara de forma ràpida la seua indemnització.

També et pot interessar

stats