La socialdemocràcia recupera el poder a Dinamarca i la dreta xenòfoba es desploma

La derrota de Rasmussen s’explica per la caiguda del Partit Popular, formació que ha imposat unes restrictives polítiques d’immigració.

La líder socialdemòcrata Mette Frederiksen, aquest dimecres al castell de Christiansborg
La líder socialdemòcrata Mette Frederiksen, aquest dimecres al castell de Christiansborg / Philip Davali (Efe)

La socialdemocràcia ha recuperat el poder a Dinamarca després d’unes eleccions generals marcades per l’enfonsament del xenòfob Partit Popular, àrbitre de la política nacional les últimes dues dècades.

Les forces de centreesquerra, liderades pel Partit Socialdemòcrata, han obtingut aquest dimecres prop del 49% de suport enfront del 41% del bloc del primer ministre liberal, Lars Løkke Rasmussen. Aquest recompte es tradueix en un clar triomf per 91 a 75 diputats, amb el 93% dels vots escrutats. No obstant això, el fet que dos dels partits del bloc de dreta es troben prop de la barrera mínima del 2% podria fer variar el repartiment.

La socialdemòcrata Mette Frederiksen, que amb 41 anys es podria convertir en la primera ministra més jove en la història del país, no descarta sumar escons amb els ecologistes de L’Alternativa o els dels territoris autònoms de Groenlàndia i de les Illes Fèroe. L’actual primer ministre, en canvi, no és capaç de mantindre’s en el poder ni pactant amb els quatre diputats de Nova Dreta, un partit xenòfob sorgit fa tres anys, ni amb els altres quatre que podrien obtindre els democratacristians si entren en el Parlament danés.

La derrota de Rasmussen s’explica sobretot per la caiguda del Partit Popular Danés, formació que ha fet costat els liberal-conservadors des de 2001 i que ha imposat unes restrictives polítiques d’immigració. A més, l’aparició en aquests comicis de dues noves formacions de dreta li ha restat també una gran quantitat vots, encara que la més radical –Rumb Ferm, que vol prohibir l’islam i expulsar els immigrants no occidentals– es quedaria fora de l’hemicicle, segons el resultat provisional.

Les dures polítiques en immigració

Frederiksen ha assegurat durant la campanya que vol governar en solitari pactant la política migratòria amb el bloc de dreta, com ha fet en l’anterior legislatura, i els temes econòmics i socials amb els seus aliats de centreesquerra. Però potser canvien els plans amb l’ascens dels partits Social Liberal i Socialista Popular, els quals han aconseguit el 8,5 i el 7,6% respectivament. Això podria provocar que augmentaren la seua pressió per a ablanir la dura línia de l’executiu en matèria d’immigració.

També et pot interessar

stats