Situació dramàtica a Itàlia amb 16 milions de persones confinades

El país ha registrat 580 morts més en l'últim dia i ja voreja el milió de contagis totals.

Una dona passetja a Milà
Una dona passetja a Milà / Daniel Dal (EFE)

La segona onada del coronavirus torna a colpejar amb força Itàlia. El país on va entrar la Covid-19 des de la Xina al començament de la pandèmia està en situació crítica per l'alt nivell de nous contagis i morts que es registren en els últims dies.

De fet, només en les últimes hores, Itàlia ha sumat 580 morts més i 35.098 noves infeccions. Amb aquestes dades el país ja voreja el milió de contagis, amb més de 995.000, i acumula més de 42.000 morts.

Itàlia està dividida en tres zones –groga, taronja i roja– segons el nombre d'infeccions diàries, i les xifres no paren d'augmentar. La pitjor regió és la Llombardia, la capital de la qual és Milà, i que va sumar quasi 11.000 contagis l'últim dia. Aquesta, juntament amb el Piemont, Calàbria, la Vall d'Aosta i ara Bozen, estan en “zona roja”. En el nivell més alt de risc, les botigues, els restaurants i els bars estan tancats, no es pot eixir ni de les regions ni de casa, excepte per raons justificades, però els supermercats, les fàbriques i altres activitats, com ara les perruqueries, continuen oberts. En total, hi ha vora 16 milions de persones confinades.

La regió de la Campània, la capital de la qual és Nàpols, també podria entrar en “zona roja” després que les autoritats locals així ho hagen demanat al govern central. L'alt nivell de contagis també fa que l'Emília-Romanya, el Friül-Venècia Júlia i el Vèneto siguen candidates a acompanyar a la resta de regions.

Però a més de l'alt nombre de contagis, un altre dels factors pels quals s'ha accedit a imposar aquestes restriccions és pel col·lapse sanitari al qual estan arribant els hospitals i els sistemes d'atenció primària del país. Actualment, els pacients malalts de Covid-19 ocupen el 30% dels llits de les UCI del país i les situacions de desbordament s'estan veient constantment als centres italians.

Però no només falten llits sinó personal. De fet, el president de la Federació Nacional dels Col·legis de Metges italians, Filippo Anelli, va demanar aquest diumenge que s'alleugeraren els tràmits per a poder incorporar al sistema sanitari uns 23.000 metges que ja han realitzat la seua especialització.

Ara mateix, diverses regions es troben en “zona taronja”, on a partir de demà també passaran a estar les regions dels Abruços, la Basilicata, la Ligúria, la Toscana i l'Úmbria, que s'uneixen a la Pulla i Sicília. En aquesta zona, els restaurants i els bars estan tancats durant tot el dia, les botigues obertes i es permet la circulació dins d'un municipi però no eixir de la localitat de residència.

També et pot interessar

stats