Al-Sisi, reelegit president d'Egipte

Abdel Fatah al-Sisi ha sigut reelegit president d'Egipte, en obtindre el 92% dels vots en unes elecciones marcades per la baixa participació.

Recompte de vots en una mesa electoral
Recompte de vots en una mesa electoral / Mohamed Hossam (EFE)

Al-Sisi ha renovat el càrrec com a president d'Egipte en obtindre el 92% dels vots en unes eleccions que han durat tres dies i que han estat marcades per la baixa participació malgrat les amenaces de multes de 500 lliures egípcies (uns 28 dòlars) als qui no votaren. Segons les primeres dades preliminars difoses hui, ha votat el 42% dels egipcis citats a les urnes, una xifra cinc punts inferior a la dels comicis de fa quatre anys i 10 punts per sota dels de 2012, els únics fets al país amb garanties democràtiques, informa EFE.

El general ha obtingut prop de 23 dels 25 milions de sufragis emesos en total. Per contra, l'únic rival, l'exmariscal Musa Mustafà Musa, líder del partit Al-Gad ('El Demà'), ha obtingut només el 3% dels vots, uns 750.000, segons el diari oficial Al-Ahram, el més important del país. Es dóna la circumstància que Musa, que no ha participat en mítings electorals, ha reconegut que només es va presentar perquè les eleccions no es convertiren en un referèndum per falta de candidats. De fet, el percentatge de paperetes nul·les se situaria prop del 5%, més que els sufragis aconseguits pel líder d'Al-Gad.

La participació era una de les grans incògnites de les eleccions. Les autoritats egípcies van intentar incentivar-la amb l'aplicació de multes i altres mesures. Així, durant els tres dies de votació, van permetre la concentració de seguidors d'Al-Sisi davant dels col·legis amb música, regals i ofertes de transport gratuït i van allargar una hora l'horari de les votacions. Malgrat això, l'afluència a les urnes ha sigut especialment baixa a Alexandria, la segona ciutat del país, amb el 35,26%, mentre que en zones pròximes al delta del Nil va pujar quasi al 50%, segons dades de l'agència oficial Mena.

Amb aquesta victòria, Al-Sisi complirà un segon mandat de quatre anys, cosa que li permetrà estar en el càrrec fins al 2022. En les eleccions de 2014 es va imposar amb el 96,91% dels vots, amb un 47,4% de participació. Un any abans, havia encapçalat un colp d'estat amb què va desbancar l'islamista Mohamed Mursi, enmig de protestes multitudinàries.

També et pot interessar

stats