El Sinn Féin es perfila com a guanyador de les eleccions irlandeses

El braç polític de l'antic IRA ha guanyat 28 dels primers 51 escons assignats al Parlament.

Mary Lou McDonald reacciona en ser elegida diputada pel seu districte electoral EFE
Mary Lou McDonald reacciona en ser elegida diputada pel seu districte electoral EFE / EPA/AIDAN CRAWLEY

El complex sistema electoral irlandés, de representació proporcional amb transferència de vot, funciona mitjançant un llistat de preferències. Els votants ha de numerar els partits als quals donen suport.

Les dades dels escons assignats en la primera tanda de totes les circumscripcions donen la victòria al Sinn Féin amb 28 diputats. En segon lloc es troben els centristes del Fianna Fáil amb huit escons i el partit governant, el Fine Gael, amb quatre.

Així doncs, l'antic braç polític de l'ara inactiu Exèrcit Republicà Irlandés (IRA) podria posar fi al bipartidisme, com vaticinaven les enquestes, gràcies al suport dels més joves i d'aquells als quals la recuperació econòmica ha deixat arrere.

La presidenta del partit, Mary Lou McDonald, ha afirmat que l'electorat irlandés ha votat "pel canvi" i que el seu partit és ara una "alternativa" real al bipartidisme.

Difícil governabilitat

Durant la campanya els tres grans partits han rebutjat formar una coalició de govern, la qual cosa els obligaria a buscar suports per a governar entre diputats independents i les formacions minoritàries, com els verds o els laboristes.

També et pot interessar

stats