Setmana clau per a saber si tirarà avant o no l'acord del Brexit

Theresa May ha defensat l'acord en el congrés anual de la patronal d'empresaris britànics, que li ha donat el seu suport.

May ha defensat l'acord del Brexit en un discurs en el congrés anual de la patronal d'empresaris CBI
May ha defensat l'acord del Brexit en un discurs en el congrés anual de la patronal d'empresaris CBI

Setmana decisiva per a saber si finalment tirarà avant o no l'acord del Brexit. Mentre a Londres els conservadors euroescèptics no perden l'esperança de fer caure Theresa May, a Brussel·les hi ha unitat dels 27 al voltant de l'esborrany pactat amb la primera ministra britànica.

La primera ministra britànica, Theresa May, ha destacat aquest dilluns que l'acord per a l'eixida de la Unió Europea (UE) està "completament acordat", la qual cosa dificultaria la possibilitat que es facen canvis, tal com demanen molts conservadors i l'oposició política a Regne Unit.

May ha defensat el polèmic acord del Brexit en un discurs en el congrés anual de la patronal d'empresaris CBI. El president, John Allan, li ha donat suport i ha dit que, encara que "no és perfecte, evita la ruïna de deixar la Unió Europea sense pacte".

Davant de l'empresariat, la primera ministra s'ha mostrat confiada que hi haurà acord. "Tinc la confiança que podrem tancar un acord en el Consell Europeu, que després jo puga portar a la Cambra dels Comuns", ha afegit.

Canvis en el sistema migratori

No obstant això, May ha puntualitzat que, amb el seu pla, es canviarà el sistema migratori en el Regne Unit de manera que els ciutadans comunitaris ja no podran "saltar la fila" d'immigració. En lloc d'un sistema basat en la procedència, n'hi haurà un construït entorn dels talents i les qualificacions de la persona. "Els nacionals de la Unió Europea ja no tindran prioritat, si no tenen més experiència i perícia que un enginyer de Sydney o un programador de Nova Delhi", ha dit la dirigent britànica.

La primera ministra està pendent que arrepleguen 48 firmes de diputats conservadors per a una moció de confiança que li pot llevar el lideratge del partit i la retirada del govern.

Barnier assegura que la UE fa costat a l'acord preliminar sobre el Brexit

Per la part europea, el negociador cap de la Unió Europea per al Brexit, Michel Barnier, ha assegurat que els 27 països que quedaran en la Unió estan d'acord amb el esborrany per a la retirada pactat amb Theresa May.

Poc després ratificava aquesta unitat el ministre austríac que actua de portaveu de la reunió, Gernot Blumel, que també ha dit que la prioritat europea és que l'eixida britànica es faça de manera ordenada.

Espanya condiciona el suport al seu pes en les relacions amb Gibraltar

El ministre d'Afers Estrangers, Josep Borrell, ha informat que Espanya manté una reserva a l'acord de divorci entre la Unió Europea i el Regne Unit perquè considera que hi manca "claredat jurídica" respecte que qualsevol relació futura entre el bloc i el territori de Gibraltar haurà de passar primer pel consentiment d'Espanya.

Els ministres europeus d'afers estrangers i d'altres sectors d'interés comunitari estan reunits a Brussel·les, on preparen la cimera de caps de govern de diumenge, en què signaran l'acord defintiiu amb el Regne Unit.

També et pot interessar

stats