Set palestins i un soldat israelià, morts en una operació encoberta d’Israel a la franja de Gaza

La força aèria israeliana bombardeja posicions palestines per a facilitar la retirada dels militars que havien matat un líder militar de Hamas.

Un grup de palestins observa les restes d’un vehicle destruït per l’atac aeri israelià
Un grup de palestins observa les restes d’un vehicle destruït per l’atac aeri israelià / Suhaib Salem (Reuters)

Set palestins i un soldat israelià han perdut la vida durant una incursió de l’exèrcit d’Israel a la Franja de Gaza. 

La violència va començar vora les 10 de la nit hora local (19:00 GMT) quan tropes israelianes van entrar a la zona est de Khan Younis en un vehicle civil, en el marc d’una operació encoberta, i van matar un líder militar de Hamàs anomenat Nour Baraka, segons informa un comunicat de les Brigades al-Qassam, el braç armat del grup islàmic. A continuació guerrillers palestins van perseguir les forces israelianes i la força aèria d’Israel va “bombardejar la zona per a cobrir la retirada de la força especial”, explica la nota. 

El ministeri de Sanitat de Gaza ha confirmat la mort de set milicians i l’exèrcit israelià ha comunicat que un soldat ha mort i un altre ha resultat ferit durant l’intercanvi de foc amb els palestins. Tel-Aviv ha desmentit que cap membre de les tropes haguera sigut capturat com havien informat algunes fonts. 

En represàlia per l’acció, s’han disparat 17 coets des del costat palestí en direcció a poblacions israelianes veïnes, tres dels quals els ha interceptat l’escut antimíssils d’Israel. La resta no ha causat danys significatius. 

El líder de Hamàs mort, Nour al-Din Muhamad Salama Baraka, de 37 anys, era el comandant de les Brigades al-Qassam a Khan Younis. Israel el considera responsable de l’excavació de túnels, el llançament de projectils i d’ordenar a franctiradors disparar a soldats israelians i el segrest de soldats a la zona.  Un portaveu de l'exèrcit ha desmentit però que la incursió a la franja de Gaza estiga relacionada amb un assassinat selectiu o un intent de segrest.  

El primer ministre, Benjamin Netanyahu, que visitava França per a prendre part de la Cimera de la Pau de París, que commemora el centenari de la fi de la Primera Guerra Mundial, ha tornat a Israel per a fer front a la situació. 

El nou repunt de la violència es produeix quan augmentaven les esperances d’un acord d’alto el foc de llarga duració entre Israel i les milícies palestines, que des de fa mesos negocia l’Egipte amb el suport de l’ONU.

Ara fa una setmana que Israel va permetre l’entrada a Gaza de 15 milions de dòlars d’una donació de Qatar per a pagar els salaris dels funcionaris de l’enclavament palestí, un acció que va aconseguir rebaixar divendres el nivell de les protestes que des de fa set mesos se succeeixen a la frontera. 

Més de 200 palestins han mort en aquest període durant les mobilitzacions de protesta i els incidents violents.

També et pot interessar

stats