Set palestins morts a tirs per soldats israelians a Gaza

El ministre de Defensa israelià ordena detindre l'entrada de combustible a Gaza.

VÍDEO | Set palestins morts a tirs per soldats israelians a Gaza

Set palestins han mort a tirs per soldats israelians a la frontera amb Gaza durant les protestes de la Gran Marxa de la Tornada. El portaveu del Ministeri de Sanitat a Gaza, Ashraf al-Qedra, va confirmar la identitat dels morts i que tenien entre 18 i 29 anys.

Uns 252 palestins més van resultar ferits el divendres també per trets a l'est d'aquesta zona, entre ells, 50 menors, 10 dones, 2 paramèdics i un periodista local.

L'exèrcit israelià va informar que uns 15.000 manifestants es van aplegar en diferents punts de la frontera, i que alguns d'ells van llançar pneumàtics en flames, pedres, còctels Molotov i granades als soldats. "Les tropes van respondre amb mitjans de dispersió massiva segons el protocol estàndard", segons fonts oficials.

A més, alguns manifestants es van enfilar per la tanca de seguretat cap al sud, van col·locar un explosiu que va esclatar i va obrir un forat pel qual uns 20 assaltants van entrar. Van ser vistos immediatament per les tropes que van disparar tirs d'advertència.

Les manifestacions a la línia divisòria entre Israel i Gaza van començar fa més de mig any, i en elles els grups palestins mobilitzen la població per a reclamar el dret a tornar i protestar contra quasi 12 anys de bloqueig israelià. Ja han mort 204 palestins, tant en les pròpies protestes com en incidents violents al costat de la frontera.

Israel ordena detenir l'entrada de combustible a Gaza

Després del repunt de les agressions en la frontera entre Israel i Gaza, el ministre de Defensa israeliana, Avigdor Liberman va anunciar que "Israel no va a tolerar el terror i la violència contra els soldats de l'Exèrcit i els ciutadans" i va ordenar aquest divendres detindre la transferència del combustible a Gaza que passa per Israel com a resposta a la violència en la frontera.

Aquesta decisió succeeix pocs dies després que Israel permetera que centenars de litres de combustible comprats per Catar entraren a la franja de Gaza per a alleujar els talls energètics que pateixen els seus habitants, amb una mitjana de 4 hores d'electricitat al dia.

Sang palestina per concienciar sobre l'indústria armamentista dels EUA

Per la seua banda, l'artista palestí Khaled Jarrar representa amb una 'performance' el conflicte armamentístic amb el lema, la sang de Palestina en les mans dels treballadors de Wall Street. Així de directe és el missatge que va voler transmetre aquests dies a Nova York l'artista, que ha passat una setmana venent els seus glòbuls rojos per diners comptants.

Jarrar tracta de conscienciar als ciutadans amb el seu acte, titulat "Sang a la venda", que la indústria armamentista d'EUA es lucra amb els conflictes en l'exterior i per tant els propaga, i especialment grans companyies com les quals cotitzen en Wall Street.

"Quan tenen aquesta indústria militar, han de tenir un mercat. Així que quan van començar amb aquest negoci, havien de tenir també violència fora d'EUA per a poder trobar mercat als seus productes", explica clarament Jarrar.

L'artista, de 42 anys i natural de Ramallah, va decidir vendre cadascun dels vuit primers vials a 19,48 dòlars, el preu de les accions de la fabricant d'armes Smith & Wesson, però escollit sobretot per a fer referència a l'any en el qual es va iniciar la Guerra de Palestina i es va expulsar a dos terços de la població indígena de Palestina.

Els preus dels altres 42 contenidors de sang feien referència al preu actual de les accions de les 15 empreses de defensa més destacades de Wall Street, començant en 75 dòlars, el valor de Science Applications InternationalCorporation, i arribant fins als 383, de Boeing.

L'artista palestí confessa que la seua representació artística ha despertat sobretot l'interès dels turistes que acudeixen a Wall Street per a fer-se l'obligada foto, i que la majoria dels empleats del parquet novaiorqués prefereixen fer oïdes sordes.

També et pot interessar

stats