La sequera angoixa Itàlia: es tanquen fonts i se prohibeix regar o llavar el cotxe

Els experts apunten que es tracta de la pitjor sequera de les últimes set dècades que amenaça concretament a la conca del Po, on es produeix el 40% dels aliments del país

Florència, la Toscana
Florència, la Toscana

Itàlia travessa una de les pitjors sequeres que es recorda, sobretot al nord del país, i alguns municipis estan prenent mesures per a afrontar la crisi, com tancar les fonts o fins a recomanar l'ús de l'aigua de cocció de la pasta per a llavar.

Els satèl·lits de l'Agència Espacial Europea han mostrat com el cabal del riu més gran del país, el Po, que travessa tot el seu nord, ha disminuït considerablement a causa de l'absència de pluges en els últims 110 dies, de neu als Alps i les altes temperatures. Es tracta, segons els experts, de la pitjor sequera de les últimes set dècades que amenaça concretament a la conca del Po, on es produeix el 40% dels aliments del país.

El 24 de juny, la regió de Llombardia va declarar l'estat d'emergència fins al 30 de setembre i va recomanar a tots els ciutadans usar l'aigua "d'una manera extremadament parsimoniosa, sostenible, eficaç i limitant-ne al mínim indispensable el consum". En la capital regional, Milà, l'alcalde, Giuseppe Sala, va ordenar el tancament de totes les fonts —excepte les que compten amb fauna i flora—, va posar fi al reg per aspersió de la gespa i va obligar les botigues a limitar l'aire condicionat i a tancar les portes per a estalviar energia. Mentre el Govern regional demana aigua a altres territoris, el regidor milanés ha destinat a l'agricultura, en greu crisi, l'aigua que acumula en la seua dàrsena, un depòsit urbà usat per a la construcció d'embarcacions.

La regió de l'Emília-Romagna sol·licitarà la declaració d'estat d'emergència en les pròximes hores i, encara que de moment no hi ha risc imminent d'escassetat d'aigua potable, reclamaran que es transvase al Po l'aigua acumulada en els grans llacs alpins.

Amb l'arribada de l'estiu, estació seca, i a causa d'aquest difícil escenari, algunes ciutats i localitats del país estan prenent cartes en l'assumpte per a limitar el malbaratament d'aigua, amb idees del tot curioses. A Castenaso, municipi d'uns 15.000 habitants a l'Emília-Romagna, s'ha prohibit utilitzar aigua per a usos "extradomèstics" com regar horts o jardins o llavar cotxes i s'ha demanat als perruquers que només aclarisquen el cabell dels seus clients una vegada.

En San Severino, poble de 12.000 habitants a la regió de les Marques (centre), es va prohibir usar l'aigua per a netejar els carrers o vehicles o omplir piscines i ha recomanat reutilitzar per a regar les plantes domèstiques l'aigua usada prèviament per a llavar fruites i verdures. L'alcaldessa, Rosa Piermattei, suggereix fer servir l'aigua de cocció de la pasta per a netejar els plats i coberts, segons es llig en la seua ordenança.

També et pot interessar

stats