El Senat declara legítim el juí polític a Trump per l'assalt al Capitoli, però és improbable que acabe en una condemna

Per a aprovar l’’impeachment' es necessitaria un mínim de 67 vots, i els demòcrates només controlen 50 escons

Una pancarta que diu "Congrés: expulsar a tots els feixistes" a la vista del Capitoli en el primer dia del juí contra Trump a Washington
Una pancarta que diu "Congrés: expulsar a tots els feixistes" a la vista del Capitoli en el primer dia del juí contra Trump a Washington / Erin Scott (Reuters)

El juí polític a l'expresident dels Estats Units, Donald Trump, per la seua responsabilitat en l'assalt al Capitoli s'ha iniciat amb un fort contrast entre les estratègies de l'acusació i la defensa, i amb una votació en la qual el Senat ha declarat que el procés és legítim. El Senat ha donat suport, per 56 vots a 44, a la constitucionalitat d'un juí que s'espera que es desenvolupe ràpidament, amb un possible final la setmana que ve.

És improbable que el juí acabe en una condemna per a Trump, ja que es necessitaria un mínim de 67 vots (dos terços del Senat), i els demòcrates només controlen 50 escons de la cambra. No obstant això, sis senadors republicans s'han sumat a la bancada demòcrata i han votat a favor de declarar constitucional el procés.

Més d'un mes després que Trump instara els seus seguidors a marxar cap al Congrés, i que un grup de persones irrompera per la força en el Capitoli, el Senat ha iniciat el segon procés de destitució contra el ja expresident, que va abandonar el poder fa tres setmanes.

"Els càrrecs contra l'expresident Trump són els més greus mai presentats contra un president en la història dels Estats Units", ha afirmat el líder de la majoria demòcrata al Senat, Chuck Schumer, en començar la sessió.

El fet que Trump siga el primer president dels Estats Units que enfronta un impeachment quan ja no està en el poder ha centrat la sessió. Els advocats de Trump han argumentat que era inconstitucional jutjar-lo políticament quan ja no és a la Casa Blanca, mentre que els fiscals demòcrates han defés el procés, en recordar que avaluava fets que van ocórrer quan encara era president.

Un vídeo talla la respiració al Senat

Es legisladors demòcrates que exerceixen com a fiscals del juí polític no han volgut perdre temps, i han iniciat el seu al·legat amb una projecció d'un vídeo de 13 minuts sobre l'assalt al Capitoli i les arengues de Trump als seus seguidors. Per a molts legisladors, senadors i periodistes que van viure l'assalt en persona el passat 6 de gener, no va ser fàcil reviure'l a través del vídeo, i el silenci va ser palpable en el ple del Senat quan les imatges van acabar de reproduir-se.

"Hi ha gent que va morir aquell dia. Agents que han acabat amb danys al cap i amb dany cerebral. Senadors, aquest no pot ser el nostre futur. Aquest no pot ser el futur dels Estats Units", ha subratllat el fiscal Raskin en un emotiu al·legat.

A Trump no li agrada el treball del seu advocat en el juí polític

L'expresident dels EUA no sembla estar molt content amb els arguments usats per un dels seus advocat. Bruce Castor, que el representa juntament amb el lletrat David Schoen, ha oferit un discurs amb elogis als responsables de l’impeachment i ha argüit, sorprenentment, que la presentació de la causa estava "ben feta".

Fonts pròximes a Trump han filtrat que l'objectiu de Castor era "rebaixar la temperatura" després del contundent discurs de Raskin, però el que va protagonitzar l'advocat va ser una divagació sense rumb aparent, en la qual va mesclar lloances als senadors amb referències estranyes i inconnexes. Segons informa la cadena CNN, Trump "estava quasi cridant mentre Castor" presentava els seus arguments, i va arribar a convertir-se en tendència en Twitter durant la seua controvertida compareixença.

La cadena assegura que Trump no apareixerà públicament fins al final del juí, encara que està parlant amb els seus assessors sobre com pot ressorgir i ajudar als republicans en les pròximes eleccions.

El juí polític es reprendrà aquest dimecres a les 18:00 h, quan començaran els arguments de fons dels fiscals, que tenen un màxim de 16 hores al llarg de dues sessions per a exposar el seu cas, abans que arribe el torn de la defensa.

També et pot interessar

stats