La segona vacuna de Cuba demostra una eficàcia superior al 92%

La pauta completa de l'antigen són tres injeccions que s'administren amb 14 dies de diferència

Dos usuaris esperen a ser vacunats amb la vacuna Abdala, una de les que s'estudia a Cuba
Dos usuaris esperen a ser vacunats amb la vacuna Abdala, una de les que investiga Cuba / Reuters

La segona vacuna contra el coronavirus que investiga Cuba ha demostrat una eficàcia del 92,2% en la última fase dels assajos clínics. Els mitjans estatals han informat que l'antigen que estudia el Centre d'Enginyeria Genètica i Biotecnologia d’aquest país, que porta per nom Abdala, té un esquema d'aplicació de tres dosis que cal administrar amb 14 dies de diferència.

Aquests resultats es desprenen de la última fase dels assajos clínics d’aquest vacuna que encara no està autoritzada i que és una de les cinc que investiga Cuba. La d’Abdala és una vacuna de subunitat basada en el lloc d'unió al receptor (RBD) de la proteïna S del virus. L'Organització Mundial de la Salut (OMS) estableix que perquè un candidat vacunal es considere vacuna ha de demostrar una eficàcia igual o superior al 50%, un percentatge que en el cas de la vacuna Abdala se supera àmpliament, segons mitjans oficials.

Aquesta informació es va fer pública l'endemà que es va anunciar que una altra de les potencials vacunes que desenvolupa Cuba, Sobirana 02, de l'Institut Finlay de Vacunes, ha demostrat una eficàcia del 62% en els resultats preliminars de la fase final d’assajos clínics.

La primera d’aquestes dues vacunes que obtinga l’autorització es convertirà en la primera contra el coronavirus desenvolupada a Llatinoamèrica. 

Tant Sobirana 02 com Abdala s’han administrat a desenes de milers de cubans sota la figura d'estudis d'intervenció sanitària i en paral·lel als assajos clínics. Segons xifres oficials, poc més de dos milions de cubans, d'una població d'11 milions, han rebut almenys una dosi d'eixes fórmules.

Cuba no forma part del programa Covax de l'OMS, creat perquè els països d'ingressos baixos accedisquen a les vacunes, ni tampoc n’ha comprat en el mercat internacional.

El país travessa des de gener la tercera i pitjor onada de contagis.

També et pot interessar

stats