El secretari general de l’ONU adverteix que “el món està en perill”

António Guterres ha exigit als dirigents presents en l’Assemblea General a Nova York cooperació i mesures urgents per a reduir els efectes de les guerres, la crisi alimentària i el canvi climàtic

António Guterres parla davant dels dirigents presents durant la 77a Assemblea General de l'ONU / Europa Press

El secretari general de l'ONU, António Guterres, ha obert aquest dimarts la reunió anual de líders en l'Assemblea General amb un dur advertiment sobre la situació d'un món cada vegada més fracturat, desigual i incapaç de resoldre els grans problemes que ens afecten a tots.

"El món està en perill i paralitzat", ha afirmat Guterres davant de tots els caps d'estat i de govern reunits a Nova York, a qui ha exigit cooperació i mesures urgents per a reduir els efectes de les guerres, la crisi alimentària i el canvi climàtic. El cap de l’Organització de les Nacions Unides ha insistit que els grans desafiaments mundials no poden resoldre's en solitari o amb aliances de països, sinó que és necessària una gran "coalició mundial".

"Tenim un hivern de descontentament global en l'horitzó. Hi ha una intensa crisi de cost de la vida. La confiança s'està afonant. Les desigualtats estan explotant. El nostre planeta s'està cremant. La gent està sofrint, especialment els més vulnerables", ha remarcat.

La crisi alimentària i de subministraments

Al llarg del seu discurs, Guterres ha tocat tots els grans assumptes de l'actualitat internacional, començant per la crisi alimentària agreujada per la guerra a Ucraïna. En aquest sentit, ha subratllat la necessitat d'arreglar els problemes amb el subministrament de fertilitzants.

"Enguany el món té prou menjar, el problema és la distribució. Però si no s'estabilitza el mercat dels fertilitzants, l'any que ve el problema pot ser el subministrament d'aliments en si", ha alertat.

La guerra d’Ucraïna i les conseqüències mundials

Per altra banda, el secretari general ha denunciat que la invasió russa d’Ucraïna ha desencadenat una "destrucció generalitzada amb violacions massives dels drets humans i de la llei humanitària internacional". La guerra ja s'ha cobrat milers de vides, ha fet desplaçar milions de persones i està afectant-ne milers de milions arreu el món.

A més, ha recordat que el conflicte està agreujant la fractura internacional i hui hi ha "immensos perills per a la pau i la seguretat globals". "No hi ha cooperació. No hi ha diàleg. No hi ha resolució col·lectiva de problemes", ha lamentat, urgint a crear nous mecanismes per a resoldre aquesta divisió.

Guterres ha abordat també la crisi econòmica i els efectes de la inflació galopant, sobretot als països més vulnerables. "Uns 94 països, llar de 1.600 milions de persones, s'enfronten a una tempesta perfecta: les conseqüències econòmiques i socials de la pandèmia, l'augment dels preus d'aliments i energia, una càrrega de deute demolidor, una inflació vertiginosa i falta d'accés a finançament", ha assenyalat. 

El discurs de Guterres ha donat el tret d’eixida a l'Assemblea General de l'ONU, davant la qual intervindran al llarg d'aquesta setmana uns 150 caps d'estat i de govern.

També et pot interessar

stats